Malinowe z serowym kremem na kruchym spodzie

4.5 (178 ocen)

Pyszny serniczek, przepis wyszperany z gazety.

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    20 dkg mąki pszennej
    2/3 szkl cukru pudru
    łyzeczka proszku do pieczenia
    15 dkg masła lub margaryny

    Krem serowy:

    50 dkg twarogu na sernik
    3/4 szkl cukru
    2 łyżki cukru wanil.
    jajko
    2 łyzki budyniu waniliowego w proszku
    30 dkg malin

    Kruszonka:

    7 łyżek mąki
    5 łyżek cukru
    5 łyżek masła
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Malinowe z serowym kremem na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiej. Dodaj masło lub margarynę i posiekaj nożem. Dodaj jajko i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 min.
  • 2. Ciastem wyłóż tortownicę o średnicy 28 cm, formując wyższe brzegi. Spód ciasta poprzekłuwaj widelcem. Powierzchnię przykryj folią aluminiową i wysyp fasolą(żeby nie powyrastało). Piecz w 200 stopniach ok 10 min.. Powinno być lekko przyrumienione.
  • 3. Twaróg przeciśnij przez praskę utrzyj z cukrem, cukrem wanil., proszkiem budyniowym i jajkiem. Z gorącego podpieczonego spodu zdejmij folię z fasolą i rozsmaruj na nim krem twarogowy. Ugnieć składniki na kruszonkę. Na warstwie serowej poukładaj maliny i posyp kruszonką. Piecz ok. 30 min w 180 stopniach.

Porady

Można udekorować bitą śmietaną .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować