Malinowe z serowym kremem na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiej. Dodaj masło lub margarynę i posiekaj nożem. Dodaj jajko i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 min.
2.Ciastem wyłóż tortownicę o średnicy 28 cm, formując wyższe brzegi. Spód ciasta poprzekłuwaj widelcem. Powierzchnię przykryj folią aluminiową i wysyp fasolą(żeby nie powyrastało). Piecz w 200 stopniach ok 10 min.. Powinno być lekko przyrumienione.
3.Twaróg przeciśnij przez praskę utrzyj z cukrem, cukrem wanil., proszkiem budyniowym i jajkiem. Z gorącego podpieczonego spodu zdejmij folię z fasolą i rozsmaruj na nim krem twarogowy. Ugnieć składniki na kruszonkę. Na warstwie serowej poukładaj maliny i posyp kruszonką. Piecz ok. 30 min w 180 stopniach.
Komentarze