Buraki z papryką

5 (198 ocen)

Smaczny dodatek do obiadu na zimę. Przepis z zeszytu mojej mamy.

Składniki:

  • 7 kg buraków ( w skórkach)
    1kg papryki
    1kg cebuli

    Zalewa:
    1 litr wody
    1/2 litra octu 6%
    30 dkg cukru
    2łyżki soli
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Buraki z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki ugotować w skórce, później zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  • 2. Paprykę i cebulę oczyścić , zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  • Buraki z papryką 3. Zalewę ugotować wrzucić do niej paprykę, cebulę i zagotować. Zalać potarte buraki, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem.Nałożyć do dużych słoików i zagotować . Od momentu zagotowania ok 20 minut.Po zagotowaniu
    obrócić na stole do góry dnem.Zostawić do następnego dnia.

Porady

Buraczki można włożyć też do małych słoiczków jak kto woli, ale wtedy gotować krócej. Proszę pamiętać że ocet musi być 6% nie 10 % bo będzie za kwaśne. W sklepach są zazwyczaj butelki 10% chyba że ktoś ma dostęp do Lidla tam można kupić czeski 6%. Ja kupuję polski i po prostu daję do zalewy 300 ml octu 10% i dolewam 200 ml wody i to wychodzi właściwie w sam raz. Oczywiście 1 litr wody w zalewie wg przepisu jest bez zmian. z tego przepisu wychodzi 11 dużych słoików.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować