Ananasowa kokosanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i ubić. Delikatnie wymieszać z przesianą mąką i i wiórkami. Ciasto rozsmarować na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia (24x30) Piec w temp 200 stopni ok 8 minut
2.Ciasto francuskie podziel na pół i rozwałkuj na wielkość blaszki.Piecz na papierze ok 30 minut w 200 stopniach, każdy kawałek.Blaszka(24x30)
3.Ugotuj gęsty budyń. Wystudź, mieszając.Masło utrzyj na gładko. Podziel na połowę. Do jednej części dodaj drobno pokrojonego ananasa do drugiej części dodaj roztopioną czekoladę.
4.Na jednym płacie ciasta francuskiego rozsmaruj masę ananasową i przykryj kokosowym biszkoptem. Posmaruj go kremem czekoladowym i nałóż drugi płat ciasta francuskiego . Posmaruj go lukrem z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny, posyp wiórkami kokosowymi.Na górę zrób esy floresy z roztopionej czekolady i odstaw do stężenia.
Porady
Ja ciasto piekłam w temperaturze 175 stopni ok 15 minut, ponieważ mój piekarni bardzo przypala
dlatego warto temperaturę ustawić wg własnego piekarnika.
Komentarze