Ananasowa kokosanka

5 (1 ocen)

Przepis z gazety. Ciasto dla amatorów kokosu i ciasta francuskiego.

Składniki:

  • Ciasto:
    6 białek
    6 łyżek cukru
    3 łyżki mąki tortowej
    6 łyżek wiórków kokosowych
    50 dag ciasta francuskiego

    Krem:
    budyń waniliowy
    ok. 2 szklanek mleka
    2 łyżki cukru
    10 dag masła
    6 krążków ananasa z zalewy
    5 dag ciemnej czekolady

    Wierzch:
    biało
    10dag cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    5 łyżek wiórków kokosowych
    5 dag czekolady na polewę
    kawałki ananasa do ozdoby

Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ananasowa kokosanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i ubić. Delikatnie wymieszać z przesianą mąką i i wiórkami. Ciasto rozsmarować na blaszce
    wyłożonej papierem do pieczenia (24x30) Piec w temp 200 stopni ok 8 minut
  • 2. Ciasto francuskie podziel na pół i rozwałkuj na wielkość blaszki.Piecz na papierze ok 30 minut w 200 stopniach, każdy kawałek.Blaszka(24x30)
  • 3. Ugotuj gęsty budyń. Wystudź, mieszając.Masło utrzyj na gładko. Podziel na połowę. Do jednej części dodaj drobno pokrojonego ananasa do drugiej części dodaj roztopioną czekoladę.
  • 4. Na jednym płacie ciasta francuskiego rozsmaruj masę ananasową i przykryj kokosowym biszkoptem. Posmaruj go kremem czekoladowym i nałóż drugi płat ciasta francuskiego . Posmaruj go lukrem z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny, posyp wiórkami kokosowymi.Na górę zrób esy floresy z roztopionej czekolady i odstaw do stężenia.

Porady

Ja ciasto piekłam w temperaturze 175 stopni ok 15 minut, ponieważ mój piekarni bardzo przypala dlatego warto temperaturę ustawić wg własnego piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować