Każdy wielbiciel tradycyjnej karpatki z pewnością skusi się na malinową wersję tego ciasta. Uwielbiam go nie tylko za smak, ale także za pofałdowany na kształt pasma górskiego wierzch.
Malinowa karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę i margarynę zagotować, dodać sól, proszek do pieczenia, wsypać mąkę. Zdjąć z ognia, ciągle mieszając pałką, aby zrobiła się taka „kluska” i ciasto by odchodziło od ścianek.
Delikatnie przestudzić. Dodawać po jednym jajku do ciasta ucierając pałką. Ucierać około 15 min.
2.Dwie blaszki nasmarował tłuszczem, a następnie oprószyć mąką.
3.Ciasto podzielić na połowę i wyłożyć nim blaszki za pomocą łyżki.
Piec w 180°C przez około 20 min. Pod koniec zmniejszyć temperaturę piecyka na 170°C.
Po upieczeniu placki „karpatkowe” przełożyć malinową śmietanką.
4.Malinowa śmietanka: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy.
Maliny miksujemy i przecedzamy przez sitko, by usunąć pestki.
Śmietankę ubijamy. W dalszej kolejności dokładamy cukier, otrzymany sok malinowy oraz żelatynę. Dokładnie miksujemy.
Gotową, lekko tężejącą śmietanką przekładamy przygotowane blaty karpatkowe.
Odstawiamy do zastygnięcia.
Komentarze