Karpatka malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szklankę wody wlewamy do garnka do tego dodajemy margarynę. Zagotowujemy po woli wsypujemy mąkę. Mieszamy, gotujemy, aż ciasto zgęstnieje. Studzimy. Następnie ucierając, dodajemy po 1 jajku na końcu proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 równe części i wykładamy na wyłożone papierem do pieczenia blaszki 2 blachy (20x37 cm). Pieczemy około 30 minut w temp. 180 °C. Odkładamy do wystygnięcia.
2.2/3 mleka wlewamy do garnka i gotujemy. Do pozostałej ilości mleka dajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną i mieszamy. Cukier oraz cukier waniliowy wsypujemy do mleka. Po zagotowaniu mleka wlewamy mieszaninę. Gotujemy mieszamy aby nie powstały gródki. Tak powstały budyń odstawiamy do wystygnięcia.
3.Galaretkę przygotowujemy według przepisu. Odstawiamy do stężenia.
4.Margarynę ucieramy na miękką masę. Budyń dodajemy po jednej łyżce Gdy galaretka już całkowicie stężała kroimy ją w kostkę. Na koniec dodajemy do masy galaretkę i delikatnie ją mieszamy.
5.Na ostygnięty placek wykładamy przygotowaną masę. Przykrywamy 2 plackiem a na wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Porady
Ja dałam 1,5 szklanki do galaretki aby była lepsza bardziej esencjonalna.
Komentarze