Malinowa fantazja - sernik na zimno

  • wyświetlono: 155 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam smak letnich, orzeźwiających i mocno owocowych deserów. Tym razem zapraszam Was na malinową wersję sernika na zimno - pysznie słodką, ale orzeźwiająco kwaskową, z galaretką rubinową oraz biszkoptowym spodem. Sernik jest naprawdę pyszny - mocno malinowy, puszysty i delikatny. Zjadam jeden kawałek, bo reszta szybko zniknęła, więc chyba wszystkim smakowało ;)

Kasia Futka
  • 6 porcje
  • Łatwy

Składniki

SPÓD
- 1 opakowanie miękkich biszkoptów
Poncz
- 1 łyżka miodu malinowego*
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki ciepłej wody

SERNIK
- 550 g świeżych malin
- 300 g serka mascarpone
- 300 g waniliowego serka homogenizowanego
- 250 g śmietanki kremówki
- 0,5 szklanki miodu malinowego
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego**
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki żelatyny

WIERZCH
- 1 opakowanie galaretki rubinowej
- maliny
- borówki

* Polecam miód malinowy, który dodatkowo wyostrzy malinowy smak deseru.
** Ilość słodziła możemy zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od słodkości malin.

Sposób przygotowania przepisu:

Malinowa fantazja - sernik na zimno

  • 1. SPÓD. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy folią, a na niej układamy miękkie biszkopty. Do miseczki wlewamy miód, sok z cytryny oraz wodę*. Wszystkie składniki energicznie mieszamy do momentu dokładnego połączenia. Powstałym ponczem smarujemy bardzo delikatnie biszkopty (nie za dużo, aby nie stały się mokre).

    * W wersji dla dorosłych do ponczu możemy dodać odrobinę nalewki malinowej.
  • 2. SERNIK NA ZIMNO. Żelatynę zalewamy zimną wodą (około 75 ml) i odstawiamy do napęcznienia. Maliny miksujemy na gładki mus, który przecedzamy przez drobne sito, aby pozbyć sie malutkich pestek. Do musu malinowego dodajemy sok z cytryny, cukier trzcinowy i miód malinowy. Napęczniałą żelatynę lekko podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia (pamiętajmy jednak, aby nie dopuścić do jej wrzenia). Następnie do musu malinowego dodajemy ser mascarpone oraz serek homogenizowany i miksujemy. Dalej, miksując powoli (aby nie dopuścić do powstania grudek), dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Śmietankę kremówkę ubijamy, dodajemy do masy owocowo - serowej i delikatnie wszystko mieszamy. Gotową masę wykładamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 3. WIERZCH. Galaretkę rubinową rozpuszczamy w mniejszej ilości wody (około 400 ml) i studzimy. Na wierzchu stężałego sernika układamy świeże owoce, które zalewamy lekko tężejąca galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia.

    Życzę smacznego! :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernik na zimnosernik malinowysernik z galaretkąmalinowa fantazja

Komentarze

Podobne przepisy

sernik na zimno malinowy

Dodane przez: capri

sernik na zimno mocno malinowy

nie za słodki, winny w smaku, pyszny...

malinowy pocałunek

Dodane przez: majka190382

DIETETYCZNY SERNIK NA ZIMNO MALINOWY POCAŁUNEK

Ciasto dla tych co nie uzywaja...

Malinowy Sernik na Zimno na Spodzie z Oreo z Dodatkiem Masła Orzechowego.

Dodane przez: Słodko Słodka

Malinowy Sernik na Zimno na Spodzie z Oreo...

Nie zawsze chce nam się piec,a...

image-1wi5f4m

Dodane przez: Docherro

Sernik na zimno cytrynowo-malinowy

Pyszny dietetyczny sernik . Bardzo...

Malinowy obłęd – czekoladowy sernik na zimno z malinami

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Malinowy obłęd – czekoladowy sernik na zimno...

Uwielbiam maliny, a z sernikiem...

image-0xj4nav

Dodane przez: Teodorka

Sernik na zimno

Uwielbiam serniki na zimno i pieczone....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE