Malinowa fantazja - sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Uwielbiam smak letnich, orzeźwiających i mocno owocowych deserów. Tym razem zapraszam Was na malinową wersję sernika na zimno - pysznie słodką, ale orzeźwiająco kwaskową, z galaretką rubinową oraz biszkoptowym spodem. Sernik jest naprawdę pyszny - mocno malinowy, puszysty i delikatny. Zjadam jeden kawałek, bo reszta szybko zniknęła, więc chyba wszystkim smakowało ;)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SPÓD
    - 1 opakowanie miękkich biszkoptów
    Poncz
    - 1 łyżka miodu malinowego*
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - 3 łyżki ciepłej wody

    SERNIK
    - 550 g świeżych malin
    - 300 g serka mascarpone
    - 300 g waniliowego serka homogenizowanego
    - 250 g śmietanki kremówki
    - 0,5 szklanki miodu malinowego
    - 0,5 szklanki cukru trzcinowego**
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 3 łyżki żelatyny

    WIERZCH
    - 1 opakowanie galaretki rubinowej
    - maliny
    - borówki

    * Polecam miód malinowy, który dodatkowo wyostrzy malinowy smak deseru.
    ** Ilość słodziła możemy zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od słodkości malin.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Malinowa fantazja - sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy folią, a na niej układamy miękkie biszkopty. Do miseczki wlewamy miód, sok z cytryny oraz wodę*. Wszystkie składniki energicznie mieszamy do momentu dokładnego połączenia. Powstałym ponczem smarujemy bardzo delikatnie biszkopty (nie za dużo, aby nie stały się mokre).

    * W wersji dla dorosłych do ponczu możemy dodać odrobinę nalewki malinowej.
  • 2. SERNIK NA ZIMNO. Żelatynę zalewamy zimną wodą (około 75 ml) i odstawiamy do napęcznienia. Maliny miksujemy na gładki mus, który przecedzamy przez drobne sito, aby pozbyć sie malutkich pestek. Do musu malinowego dodajemy sok z cytryny, cukier trzcinowy i miód malinowy. Napęczniałą żelatynę lekko podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia (pamiętajmy jednak, aby nie dopuścić do jej wrzenia). Następnie do musu malinowego dodajemy ser mascarpone oraz serek homogenizowany i miksujemy. Dalej, miksując powoli (aby nie dopuścić do powstania grudek), dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Śmietankę kremówkę ubijamy, dodajemy do masy owocowo - serowej i delikatnie wszystko mieszamy. Gotową masę wykładamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 3. WIERZCH. Galaretkę rubinową rozpuszczamy w mniejszej ilości wody (około 400 ml) i studzimy. Na wierzchu stężałego sernika układamy świeże owoce, które zalewamy lekko tężejąca galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować