Ciasto Malinowa chmurka

4.5 (189 ocen)

  • 45 min

Placek na każdą okazję. Nie za słodki, ani nie za kwaśny.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    6 żółtek
    10 dkg cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    19 dkg mąki
    15 dkg margaryny

    Beza:
    6 białek
    25 dkg cukru
    10 dkg płatków migdałowych

    Masa:
    500 ml śmietany kremówki 30%
    3 fix
    2 łyżeczki cukru pudru
    1 galaretka malinowa

    1/2 kg mrożonych malin
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Żółtka z cukrem, margaryną zmiksować na puszystą masę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Ciasto rozłożyć na dwie brytfanki wyłożone pergaminem i posmarować bezą. Piec ok. 20 min w temp 180C
  • 2. Beza: Białka ubić z cukrem na sztywno. Rozłożyć na ciasto I i II i posypać płatkami migdałowymi.
  • 3. Galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szklanki wody. Lekko tężącą wymieszać z 1/2 kg malin.
    Śmietanę ubić z cukrem i fix'em na sztywno.
  • 4. Wyłożenie: placek-śmietana-maliny z galaretką-śmietana- placek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować