Ciasto Pawi ogon

  • wyświetlono: 606 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Doskonały na każdą okazję.

Agnieszka920305
  • 120min

Składniki

Składniki:
80 g mąki pszennej + 4 szklanki
2/3 szklanki cukru pudru
4 jajka + 2 żółtka
250 g margaryny
1/2 szklanki śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
1 słoik powideł śliwkowych
200 g masła
1 l mleka
1 szklanka cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
80 g mąki ziemniaczanej
1 duża paczka okrągłych biszkoptów
1 opakowanie polewy czekoladowej

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Pawi ogon

  • 1. 4 szklanki mąki pszennej przesiać, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, margarynę i posiekać. Następnie dołożyć 1 jajko, 2 żółtka i śmietanę. Składniki zagnieść na gładkie ciasto.
  • 2. Ciasto podzielić na 4 równe części, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 min. Następnie wyjąć je i rozwałkować na 4 płaty o wymiarach blachy.
  • 3. Formę wyścielić papierem do pieczenia, przełożyć 1 blat ciasta i piec w temp. 200C przez 15-20min. Pozostałe rozwałkowane części ciasta posmarować powidłami i posypać orzechami.
  • 4. Przygotowane płaty zwijać wzdłuż krótszego boku, tworząc rulon. Rolady ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i piec w temp. 200C przez 15-20min. Ostudzić.
  • 5. Z mleka odlać 1 szklankę i zmiksować z 3 jajkami oraz resztą mąki pszennej i 80g mąki ziemniaczanej.
  • 6. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Następnie wlać do niego mieszankę mleka jajek i mąk. Składniki połączyć Przyrządzić gęsty krem i przestudzić mieszając od czasu do czasu.
  • 7. Masło ucierać mikserem z 2 opakowaniami cukru wanilinowego do momentu powstania puchu, Następnie cały czas miksując, dodawać porcjami ostudzony budyń.
    W blaszce wyścielonej folią spożywczą ułożyć kruchy spód. Na cieście rozsmarować połowę przyrządzonej masy budyniowej. Wierzch wyrównać nożem.
    Na masie ułożyć przygotowane rolady, uważając aby podczas przekładania się nie rozwinęły.
  • 8. Wyłożyć pozostałą część masy. Na kremie wyłożyć biszkopty. Wierzch ciasta fantazyjnie udekorować polewą. Wstawić do lodówki lub chłodnego pomieszczenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0nktxrn

Dodane przez: Teodorka

Ciasto Kubanka

Błyskawicznie znika z talerzy....

porzeczkowiec

Dodane przez: edykas83

Ciasto PORZECZKOWIEC

Ciasto jest pyszne. Zrobiłam pierwszy...

królewiec

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto Królewiec

Przepis na ciasto pochodzi z "Wielkiej...

Ciasto Shrek

Dodane przez: edytaha

Ciasto Shrek

Ciasto czasochłonne, ale warte...

image-09lk28p

Dodane przez: aliss06

Ciasto Popapraniec

Skąd nazwa ciasta? Zapewne od sposobu...

Jamajka

Dodane przez: czerrrwonaporzeczka

Ciasto Jamajka

Pyszne, wilgotne ciasto, które...