Pierniczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Nie ma świąt bez pierniczków. Smaczne i kolorowe, ozdobią każdy stół.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 80 dag mąki pszennej
    25 dag cukru kryształu
    4 jajka
    12 dag tłuszczu
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    4 łyżki płynnego miodu
    1 przyprawa do piernika

    Do dekoracji:
    lukier
    pisaki spożywcze

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników ugnieść ciasto. Zostawić w lodówce na 1 godzinę.
  • 2. Ponownie wyrobić ciasto. Rozwałkować i wycinać pierniczki.
  • 3. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem. Piec ok. 10 min w temp. 180 stopni.
  • 4. Po upieczeniu pierniczki polukrować i ozdobić według własnego gustu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy