Makowy tort z czarną porzeczką i kajmakiem

4.49 (184 ocen)

  • 2 godz.

Torcik ten powstał na imieniny mojego synka i w ścisłej współpracy z Nim. Po upieczeniu już ciasta zadecydował, że koniecznie musi być w nim "krówka". Przyznam, że bałam się jak skomponuje się kajmak

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 miarka mąki tortowej
    1 miarka maku
    1 miarka cukru
    1 szklanka białek ( z 8-10 jaj )
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    125g masła
    4 łyżki mleka
    200g czekolady do wypieków
    2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki
    mała puszka masy kajmakowej
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowy tort z czarną porzeczką i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzyj z cukrem, dodaj mleko i ucieraj. Następnie dosyp mąkę z proszkiem do pieczenia i ucieraj, partiami wsypuj mak i mieszaj.
  • 2. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodaj pianę do ciasta i delikatnie wymieszaj. Przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Piecz 50 minut w 180 stopniach. Stopień wypieczenia sprawdzaj patyczkiem. Jeśli ciasto przywiera musi pobyć w piekarniku kilka minut dłużej.
  • 3. W rondelku z odrobiną wody rozpuść jeden słoiczek dżemu i dodaj połamaną czekoladę, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
  • 4. Ciasto wystudź. Przekrój na trzy blaty. Dolny blat wysmaruj dżemem porzeczkowym, a środkowy masą kajmakową. Gdy czekoladowa polewa zacznie tężeć wysmaruj nią wierzch i boki tortu, schłodź w lodówce.

Porady

Czekoladę do wypieków można zastąpić czekoladą deserową. 1 miarka (1cup) = 250ml Można też sporządzić ciasto odmierzając szklankami (1 szklanka mąki, cukru....).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować