Makowy serniczek :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku, dalej ucierać, dodać przesianą mąkę i proszek, a na końcu pianę ubitą z białek.
2.MASA SEROWA:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, następnie dodać pozostałe składniki i ucierać aż do uzyskania puszystej masy. Na końcu dodać pianę ubitą z białek.
Podzielić na dwie części w proporcji 1/4 i 3/4.
3.MASA MAKOWA:
Mak sparzyć i zmielić trzykrotnie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać razem i dodać bakalie, a następnie dodać miód i wcześniej odłożoną 1/4 masy serowej. Można dodać do smaku cukru i olejku migdałowego.
4.PRZEŁOŻENIE CIASTA:
ciasto - masa makowa - masa serowa - piec w całości ok 1 godziny w 180*
po upieczeniu pola polewą.
Komentarze