Makowiec z ptasim mleczkiem

5 (144 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Niebo w gębie.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto makowe:
    1kg masy makowej w puszce
    8 jajek
    0,5 szkl. cukru
    15 dkg margaryny
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 kg ptasiego mleczka
    2 galaretki
    2 łyżki mleka
    2 czekolady mleczne

    Masa budyniowa:
    1 budyń śmietankowy duży lub 2 małe
    2 szkl. mleka
    5 łyżeczek cukru
    kostka masła
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec z ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzeć żółtka, margarynę i cukier, dodać masę makową, kakao, proszek do pieczenia. Następnie ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki na dużej formie.
  • 2. Ugotować budyń na dwóch szklankach mleka z cukrem, wystudzić, utrzeć masło dodając zimny budyń.
  • 3. Ugotować dwie galaretki w trzech szklankach wody, wystudzić.
  • 4. Na ciasto makowe wyłożyć połowę masy budyniowej, rozsmarować i ułożyć rzędami na długość foremki ptasie mleczko (5 rzędów). Pomiędzy ptasie mleczko wlać galaretkę tężejącą. Odstawić aż galaretka dobrze zastygnie i na to rozsmarować drugą część masy budyniowej, a następnie przełożyć ciastem makowym.
  • 5. Rozpuścić czekolady, dodając dwie łyżki mleka, polać ciepłą polewą ciasto i udekorować np. wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.

Porady

Najlepiej użyć ptasiego mleczka w pudełku,nie kupowanego na wagę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować