Makaronowo-warzywny twist

4.5 (142 ocen)

  • 40 min

Kluczem idealnego twista jest dobrze wyważona masa śmietanowo-jajeczna, która sprawia, że zapiekanka nie rozpada się podczas krojenia. Każdy może skomponować własnego twista - oto jeden ze sposobów.

  • 40 min

Składniki:

  • 30 dag makaronu świderki
    40 dag szpinaku baby
    2 ząbki czosnku
    pół słoika mieszanki warzywnej (groszek-marchewka)
    mała puszka kukurydzy
    15 dag szynki w plastrach (opcjonalnie)
    3 jajka
    1 szklanka (do herbaty) śmietany Rama do gotowania
    15 dag żółtego sera
    sól
    pieprz
    zioła dalmatyńskie
    czosnek kolorowy
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Makaronowo-warzywny twist - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić. Czosnek obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na patelni po czym dodać do niego szpinak w całości.Jeśli dodajemy szynkę to należy pokroić ją w dość spore kawałki. Dodać na patelnię i smażyć ok.3 minuty. Dodać odcedzone warzywa i przyprawy. Podsmażać ok. 7 minut. Dodać makaron i wymieszać. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wstawić piekarnik aby nagrzał się do 180 stopni C.
  • 2. Do miseczki wbić jajka i wlać śmietanę. Całość wybełtać aby się wymieszało - odrobinę posolić. Zalać równomiernie zapiekankę masą jajeczno-śmietanową. Całość posypać z wierzchu startym serem. Wstawić do piekarnika na 30 minut.

Porady

Doskonale smakuje również na zimno. Należy uważać aby nie przypalić czosnku, gdyż stanie się gorzki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować