Kokosowo truskawkowy twist

  • wyświetlono: 367 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Zachwyciło mnie połączenie kokosu i truskawki - to dla mnie idealne połączenie. Zasmakuje wszystkim miłośnikom kokosu. Polecam.

  • 10 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

BISZKOPT:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- pół szklanki cukru

MASA KOKOSOWA:
-200 ml śmietanki 30 %
-250 g serka mascarpone
-100 g wiórków kokosowych
-2 łyżki cukru pudru
-1 czekolada biała

MUS TRUSKAWKOWY:
- ok 500 g truskawek
-1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania przepisu:

Kokosowo truskawkowy twist

  • 1. BISZKOPT: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier stopniowo - a następnie po jednym żółtku. Dodajemy mąkę, proszek oraz olej i mieszamy ręcznie. Ciasto wykładamy na formę o średnicy 24 cm (którą wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub bułką tartą) Pieczemy w 180 stopniach - 40 minut.
    Po wystygnięciu kroimy na dwa płaty.



    MASA KOKOSOWA:Rozpuszczamy czekoladę czekamy aż przestygnie. W ten czas ubijamy śmietankę z cukrem pudrem -gdy już się ubije dodajemy serek mascarpone , wiórki oraz czekoladę -mieszamy . Odstawiamy do lodówki.



    MUS TRUSKAWKOWY: Truskawki blendujemy . Rozpuszczamy galaretkę w 250 ml wody (nie tak jak pisze na opakowaniu ) łączymy z truskawkami . Czekamy aż zacznie się zsiadać.



    BISZKOPT I: Wkładamy pierwszy biszkopt do tortownicy o takich samych rozmiarach w której był pieczony . Krem kokosowy przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy go na biszkopt tworząc okręgi (zaczynając od brzegu ciasta- na szerokość ok 1,5 cm ) po pierwszym okręgu zostawiamy odstęp 1,5 cm na mus i robimy kolejny okrąg i tak postępujemy do samego środka.


    BISZKOPT II: Na drugim biszkopcie również robimy to samo (nie nakładając go jeszcze na pierwszy biszkopt ). Kiedy mus zacznie już gęstnieć wypełniamy te puste miejsca musem używając również rękawa cukierniczego (jest tak wygodniej niż łyżką ). Kiedy nałożymy mus na pierwszy biszkopt przykrywamy dopiero go drugim i na drugim biszkopcie wypełniamy puste miejsca również musem . Resztą kremu smarujemy boki ciasta .Ostawiamy do lodówki. Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Truskawkikokostwistciasto twistkokosowo truskawkowe

Komentarze

Podobne przepisy

Tort mikolaj

Dodane przez: Marta199401

Tort Mikołaj truskawkowo kokosowy

Ten tort, wbrew pozorom nie jest...

Ciasto truskawkowe z kokosową bezą

Dodane przez: Martyna1

Ciasto truskawkowe z kokosową bezą

Smaczny truskawkowy mus i rozpływająca...

Chałwowo-truskawkowe ciasto z sezamowo-kokosową posypką

Dodane przez: agatab

Chałwowo-truskawkowe ciasto z sezamowo-kokosową...

Uwielbiam chałwę,sezam,kokos,mascarpone...

Ciasto kokosowo-truskawkowe

Dodane przez: Jola66

Ciasto kokosowo-truskawkowe

Ciasto, które zrobiło furorę u...

Sernik z musem malinowym

Dodane przez: Dafne

Torcik bez pieczenia - Kokosowy sernik jogurtowy...

Jogurtowy sernik bez pieczenia....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE