Makaronowa sałatka z brokułem i tuńczykiem

0 (0 ocen)

Połączenie brokułu i tuńczyka jakie tutaj występuje jest pyszne. Makaron podnosi wartość energetyczną sałatki. Papryka i oliwki dopełniają całość:).Sałatka smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło!

Składniki:

  • Składniki:
    • 250 gram dowolnego makaronu (u mnie pipe rigate z mąki durum),
    • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
    • 0,5 cebuli,
    • 1 brokuł,
    • 0,5- ¾ czerwonej papryki,
    • kilka czarnych oliwek (ok 8-10),
    • około 50 gram sera żółtego,
    • oliwa z oliwek do polania,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz ,
    • sól,
    • 2 łyżki oleju do smażenia,
    • bazylia do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Makaronowa sałatka z brokułem i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł przepłukujemy i dzielimy na różyczki. Tak przygotowany gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Gotowy wyjmujemy i studzimy.
    Paprykę kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w plasterki. Tuńczyka odsączamy z sosu.
    Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy.
    Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy makaron oraz żółty ser (starty na grubych oczkach). Całość podgrzewamy. Gdy ser się rozpuści dodajemy pozostałe składniki: oliwki, paprykę, tuńczyka i brokuł. Sałatkę delikatnie mieszamy i porcjujemy na talerze.
    Przed podaniem skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Dekorujemy świeżą bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Makaron Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować