Makaroniki orzechwo-czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Makarniki, to elegancka i wyborna beza z dodatkiem migdałów lub orzechów. Są delikatne i chrupiące z zewnątrz i bardzo mięciutkie w wewnątrz. Można przełożyć je różnorodnym kremem lub polewą. Ja wykorzystałam do ich przygotowania orzechy laskowe i ganache czekoladowe.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Makaroniki orzechwo-czekoladowe




    SKŁADNIKI: na ok. 60 ciasteczek (30 makaroników);
    czas przygotowania ok. 20 minut
    czas suszenia ok 40 minut
    czas pieczenia ok. 15 minut

    100 g białek
    110 g orzechów laskowych
    110 g cukru pudru
    35 g drobnego cukru
    10 g kakao (płaska łyżka)

    Lukier
    40 ml wody
    110 g drobnego cukru

    Polewa
    100 g czekolady wyborowej
    100 ml śmietanki 30%








Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Makaroniki Beza

Makaroniki orzechwo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę wyłożyć pergaminem. Na odwrocie można narysować sobie krążki o średnicy ok. 3 cm
    Orzechy laskowe zblendować z cukrem pudrem na mączkę. Dodać kakao i dokładnie wymieszać.
    Białka zmiksować na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 35 g drobnego cukru i jeszcze raz wszystko razem zmiksować.
    Do rondelka wlać wodę i cukier. Jeśli macie termometr cukierniczy gotować do osiągnięcia 118'C. Dla osób nie posiadających takiego termometru, lukier należy gotować na średnim ogniu do momentu uzyskania ciągnącej się, cienkiej nitki.(lukier nie kapie z łyżki w postaci kropli, ciągnie się jak nitka) Ok. 5 minut
  • 2. Gorący syrop wlewać do ubitej piany cienką strużką, miksując całość na średnich obrotach.
    Gdy wykorzystamy już cały lukier, zwiększyć obroty miksera i miksować przez ok. 7 minut.
    Beza powinna być wystudzona.
    Do chłodnej bezy wsypać w trzech turach zmielone orzechy z kakaem. Za każdym razem dokładnie mieszamy. Nie możemy mieszać za długo, bo beza będzie zbyt rzadka, masa powinna nam spływać swobodnie z łyżki.
  • 3. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką lub do plastykowego worka.
    Wyciskać okrągłe ciasteczka, zachowując między nimi spore odstępy. Po wyciśnięciu stuknąć 2-3 razy blaszką o blat, żeby wyrównać ich powierzchnię. Odstawić do wysuszenia na ok 40-60 minut. Na ich powierzchni powinna pojawić się cienka skorupka i nie powinny się kleić przy dotyku palcem. W zależności od wilgotności otoczenia proces ten może trwać krócej.
    Piec w nagrzanym piekarniku w 160'C przez ok 15 minut. Upieczone powinny mieć typową stopkę makaronika. Beziki
    pozostawić na pergaminie do całkowitego wystudzenia.
  • 4. Przygotowanie czekolady:

    W rondelku podgrzać śmietankę. Do gorącej wrzucić połamaną czekoladę. Zostawić na 5 minut i potem wymieszać na gładką polewę.
    Odłożyć dwie łyżki do dekoracji. Pozostałą przełożyć makaroniki.
    Wstawić na kwadrans do lodówki.
    Schłodzone dekorować odłożoną czekoladą.
    Przechowywać w lodówce w hermetycznym pudełku.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mąka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Makaroniki różane

To może cię zainteresować