Makaroniki czekoladowe

0 (0 ocen)

Makaroniki które zrobiłam na sylwestrowe świętowanie. Co prawda wyszły trochę płaskie ale za to naprawdę pyszne :) Z puszystym czekoladowym ganache rozpływały się w ustach, polecam

Składniki:


  • 90 g zmielonych migdałów
    150 g cukru pudru
    2 białka
    łyżka drobnego cukru

    ganache:

    90 g gorzkiej (min. 70% kakao) czekolady
    90 ml śmietanki 30%
    8 g masła
    pół łyżeczki olejku pomarańczowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Makaroniki

Makaroniki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały mieszamy z cukrem pudrem i jeszcze raz mielimy na drobny proszek który później przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach.

    Białka ubijamy, gdy będzie prawie sztywne dodajemy cukier i dalej ubijamy.

    Stopniowo dodajemy migdałowy proszek.

    Delikatnie mieszamy aż powstanie jednolite ciasto.

    Masę nakładamy do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy małe makaroniki.

    Dla ułatwienia wcześniej narysowałam sobie na papierze równe kółka.

    Odstawiamy je w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  • 2. Następnie wkładamy do nagrzanego do 140 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut ( po 3 minutach uchyliłam drzwiczki piekarnika).

    Studzimy je na gorącej blaszce a później suszymy na kratce.

    Na następny dzień przekładamy je masą którą przyrządzamy w następujący sposób.

    Śmietankę podgrzewamy ( nie gotujemy) i zestawiamy z ognia.

    Dodajemy pokruszoną czekoladę oraz olejek i masło i mieszamy aż powstanie gładka masa.

    Gdy przestygnie miksujemy 10 minut na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania puszystej masy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować