Makaroniki malinowo - waniliowe

5 (3 ocen)

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 5 osób

Bezowe ciasteczka na bazie mąki migdałowej, białek i cukru pudru przełożone delikatnym kremem o smaku waniliowym i malinowym na bazie białej czekolady i mascarpone.

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 125 g mielonych migdałów
    125 g cukru pudru
    125 g cukru kryształu
    90 g białek
    różowy barwnik spożywczy


    KREM:

    125 g mascarpone
    50 g białej czekolady


    PONADTO:

    1 łyżeczka pasty malinowej
    1 łyżeczka pasty waniliowej
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Makaroniki

Makaroniki malinowo - waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały wymieszać z cukrem pudrem, przesiać przez sitko.
    Białka ubić z cukrem kryształem na sztywną bezę.
    Dodać odrobinę różowego barwnika. Dokładnie wymieszać.
    Do piany wsypać migdały i mieszać, do momentu, aż masa zacznie swobodnie spływać z łyżki.
    Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką.
    Blaszkę wyłożyć matą silikonową.
    Wyciskać makaroniki prostopadle do maty.
    Odpowietrzyć makaroniki uderzając blaszką dwa razy o blat kuchenny.
    Pozostawić na blacie do momentu, aż na ciasteczkach zrobi się delikatna skorupka.
    Piec w 100 stopniach ok 40 min. Wystudzone makaroniki ściągnąć z blachy.


    KREM:

    Białą czekoladę rozpuścić w mikrofalówce, lub w kąpieli wodnej.
    Mascarpone zmiksować z roztopioną czekoladą.
    Masę podzielić na 2 części.
    Do jednej dodać pastę waniliową, do drugiej malinową i dokładnie zmiksować.
    Makaroniki przełożyć kremem.
    Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

4.49 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Makaroniki różane

To może cię zainteresować