Bezowe ciasteczka na bazie mąki migdałowej, białek i cukru pudru przełożone delikatnym kremem o smaku waniliowym i malinowym na bazie białej czekolady i mascarpone.
2 godz. 10 min
Dla 5 osób
Składniki:
125 g mielonych migdałów
125 g cukru pudru
125 g cukru kryształu
90 g białek
różowy barwnik spożywczy
Makaroniki malinowo - waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Migdały wymieszać z cukrem pudrem, przesiać przez sitko.
Białka ubić z cukrem kryształem na sztywną bezę.
Dodać odrobinę różowego barwnika. Dokładnie wymieszać.
Do piany wsypać migdały i mieszać, do momentu, aż masa zacznie swobodnie spływać z łyżki.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką.
Blaszkę wyłożyć matą silikonową.
Wyciskać makaroniki prostopadle do maty.
Odpowietrzyć makaroniki uderzając blaszką dwa razy o blat kuchenny.
Pozostawić na blacie do momentu, aż na ciasteczkach zrobi się delikatna skorupka.
Piec w 100 stopniach ok 40 min. Wystudzone makaroniki ściągnąć z blachy.
KREM:
Białą czekoladę rozpuścić w mikrofalówce, lub w kąpieli wodnej.
Mascarpone zmiksować z roztopioną czekoladą.
Masę podzielić na 2 części.
Do jednej dodać pastę waniliową, do drugiej malinową i dokładnie zmiksować.
Makaroniki przełożyć kremem.
Schłodzić.
Komentarze