Makaron z tuńczykiem i roszponką

4.49 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min

Pyszny, szybki obiad. Dodatkowo niskokaloryczny i z niewielu składników.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki na jedną porcję:
    -80 g makaronu pełnoziarnistego
    -1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym
    -duża garść roszponki
    -jeden duży pomidor (ewentualnie pomidory z puszki)
    -1 łyżeczka przecieru pomidorowego
    -ząbek posiekanego czosnku
    -szczypiorek
    -łyżka jogurtu naturalnego
    -do smaku : sól, pieprz i bazylia
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Makaron z tuńczykiem i roszponką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente.
  • 2. Gdy makaron się gotuje, obieramy pomidora ze skórki i drobno kroimy. Wrzucamy do rondelka o grubym dnie wraz z przyprawami i czosnkiem aż do momentu, gdy pomidor rozpadnie się a sok zredukuje się. Pod koniec gotowania wrzucamy tuńczyka, przecier i szczypiorek. Sćiągamy z palnika i delikatnie zabielamy jogurtem.
  • 3. Makaron łączymy najpierw z sosem. Później dodajemy roszponkę i lekko mieszamy całość. Gotowe ! :)

Porady

Makaron ten można oczywiście urozmaicić dodając do niego np. kukurydzę lub starty żółty ser. Zamiast roszponki świetnie sprawdzi się także szpinak lub rukola.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pomidor Ryby Tuńczyk Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować