Gdy przychodzi sezon na świeże warzywa wtedy często je przygotowuję. Moi najbliżsi bardzo je lubią i zawsze znika w mgnieniu oka. Jest przepyszne, pożywne, łatwe w przygotowaniu i nie może nam nie udać! :)
50 min
Dla 4 osób
Składniki:
Składniki na 4-6 porcji:
• ok. 300-400 g makaronu,
• ok. 500 g kiełbasy,
• 4 średnie cukinie,
• ok. 300 g pieczarek,
• 2 duże papryki czerwone,
• 1 duża papryka żółta,
• 1 czerwona cebula,
• 2-3 ząbki czosnku,
• ok. 0,7 litra domowego przecieru z pomidorów ( może być z kartonu lub zmiksowane pomidory z puszki),
• oliwa lub olej,
• papryka słodka i ostra, sól, pieprz,
Makaron z kiełbasą, cukinią, papryka i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z papryki usuwamy gniazda nasienne i dokładnie płuczemy, kroimy w kostkę. Kiełbasę, cukinię, cebulę również kroimy w kostkę, pieczarki w ćwiartki, a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Wszystkie warzywa podsmażamy osobno i przekładamy do wysokiego garnka, dodajemy przecier, przyprawiamy do smaku i dusimy do miękkości około 30-40 minut mieszając co jakiś czas.
Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Ilość makaronu zależy czy chcemy go mniej czy więcej w potrawie. Smacznego!
Komentarze