Smaczne i szybkie danie z makaronem. Dobry sposób na wykorzystanie makaronu z poprzedniego dnia, wtedy danie robi się jeszczze szybciej, bo nie trzeba już gotować makaronu.
25 min
Składniki:
- 200g makaronu (np. kolanka),
- 200g boczku,
- 100g sera,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- sól, pieprz do smaku,
- kilka listków bazylii
Makaron z boczkiem, serem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Boczek pokroić na kawałeczki i podsmazyć na patelni.
2.Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do boczku i podsmażać razem. Ser zetrzeć na tarce, odstawić. Makaron odcedzić i dodać do boczku i cebuli. Można dodać posiekaną bazylię, przyprawić solą i pieprzem. Wbić jedno jajko i wymieszać.
3. Posypać startym serem, podgrzewąć domomentu aż ser się rozpuści, od czasu do czasu mieszać. Podawać od razu, udekorowac listkami bazylii.
Komentarze