Makaron kokardki z botwinką i serem feta

4.5 (184 ocen)

  • 15 min

Botwinkę przygotowałam w podobny sposób jak szpinak, ale jest ona od niego bardziej delikatna w smaku. Jest to dobry pomysł na szybki letni obiad, gdy nie chcemy spędzać dużo czasu w kuchni.

  • 15 min

Składniki:

  • makaron kokardki 100 g
    botwinka same listki 150 g
    cukinia 100 g
    feta 50 g
    szczypiorek posiekany 3 łyżki
    czosnek 2 ząbki
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    oliwa z oliwek 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Dania z makaronem Farfalle

Makaron kokardki z botwinką i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    Listki botwinki, bez buraczków i łodyżek, umyć, dokładnie odsączyć z wody i pokroić.
    W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek pokrojony w plasterki, chwilkę podgrzać nie rumieniąc. Dodać pokrojoną botwinkę i mieszając podsmażyć przez 2-3 minuty. Do rondla przełożyć odcedzony makaron, delikatnie wymieszać i wszystko podgrzewać przez moment.
    Cukinię pokroić na kawałki i krótko grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej.
    Rondel z makaronem odstawić z ognia, dodać grillowaną cukinię, doprawić solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
    Makaron podawać posypany pokruszonym serem feta i posiekanym szczypiorkiem.

Porady

*ważne jest, aby botwinkę krótko podsmażać, długo smażona będzie niesmaczna i nieapetyczna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Cukinia Makaron kokardki (farfalle) Feta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować