Majonez swojski

4.5 (186 ocen)

  • 5 min

Idealny do sałatek, bardzo prosty w wykonaniu majonez. Wyśmienity nie tylko od święta! Majonez domowy najlepiej zrobić z wiejskich jajek i dobrej jakości oleju.

  • 5 min

Składniki:

  • 2 jajka
    3 łyżeczki musztardy
    2 łyżeczki soli
    0,5 szklanki oleju + ok. 0,75szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Majonez

Majonez swojski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jajka, musztardę, olej (0,5szkl) oraz sól zmiksować na dużych obrotach.
    2. Gdy zacznie gęstnieć wlewać resztę oleju ciągle miksując (tyle aby majonez był odpowiednio gęsty).
    3. Można doprawić według swojego uznania.

Porady

Do majonezu polecam olej rzepakowy oraz musztardę sarepską. Jeżeli jest za mało kwaśny należy dodać trochę octu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować