Łososiowe tartinki z buraka przekładane puree z pieczonego batata i papryki, polane pesto z rukoli

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tartiny wyjątkowe. Charakterystyczny smak buraka i łososia, przełamany słodkim puree z papryki i batata oraz lekko ostre pesto z rukoli... Poezja wyrafinowanych smaków!

  • 2 godz.

Składniki:

  • ☆ 5 małych buraków (chcemy, żeby tartinki były niewielkie)

    ☆ 1 opakowanie wędzonego łososia

    ☆ świeża rukola - pół opakowania

    ☆ pół czerwonej papryki

    ☆ pół dużego batata

    ☆ ser ricotta - 1 opakowanie

    ☆ oliwa czosnkowa

    ☆ cytryna

    ☆ sól

    ☆ pieprz

    ☆ bazylia


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Puree Przystawki Pesto

Łososiowe tartinki z buraka przekładane puree z pieczonego batata i papryki, polane pesto z rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE BURAKÓW:

    Buraki myjemy i wkładamy do głębokiego, żaroodpornego naczynia. Zalewamy wodą na wysokość dwóch palców. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 1,5h, na 200 stopni. Po upływie wyznaczonego czasu, wyjmujemy buraki i zalewamy zimną wodą. Obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki, które posłużą nam jako spod tartinek.

    PRZYGOTOWANIE PUREE:

    Po godzinie pieczenia buraków, dokładamy do piekarnika obranego i pokrojonego w kostkę batata i oczyszczoną z pestek nasiennych paprykę. Przed włożeniem warzywa zawijamy w folię aluminiową. Kładziemy obok naczynia żaroodpornego. Po upływie pól godziny wyjmujemy z piekarnika razem z burakami. Paprykę i batata przekładamy do blendera. Dodajemy pół opakowania ricotty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dolewamy odrobinę wody i skrapiamy sokiem z cytryny. Blendujemy na gładką masę.

    PRZYGOTOWANIE PESTO:

    Umytą rukolę przekładamy do blendera. Dodajemy około pół łyżeczki soku z cytryny, 100 ml oliwy czosnkowej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blendujemy na gładką masę.

    PRZYGOTOWANIE TARTINEK:

    Na ugotowanych burakach układamy kolejno: puree z papryki i batata, łososia, odrobinę ricotty i polewamy pesto z rukoli. Całość delikatnie oprószamy bazylią.

    SMACZNEGO! :)

Porady

Jeśli nie macie oliwy czosnkowej, można ją zastąpić zwykłą oliwą lub olejem i ząbkiem czosnku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować