Łosoś z warzywami 2 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolke gotujemy w osolonej wodzie do miękkości,odcedzamy na durszlaku i przelewamy ją zimna wodą-odstawiamy.
2.Umyte,osuszone warzywa i grzyby kroimy w paski.Cebulę w krążki a papryczkę chili drobno siekamy.
3.Na głębszej patelni rozgrzewamy olej około 4 łyżki i wrzucamy wszystkie warzywa oraz grzyby.Solimy,pieprzymy i dodajemy sos sojowy wg.uznania,dodajemy 1/4 szklanki przegotowanej wody,mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw,od czasu do czasu przemieszając.
4.Jak warzywa sie duszą robimy rybę. Ściagamy ostrym nożem skórę,myjemy i osuszamy ją papierowym ręcznikiem,dzielimy na dwie części.Następnie wkładamy ją do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.Po wierzchu smarujemy musztardą,posypujemy solą,pieprzem i drobno posiekanym szczypiorkiem oraz kropimy ją sokiem z mandarynki,przykrywamy naczynie folią aluminiową lub pokrywą.Tak samo robimy z drugą porcją łososia.Rozgrzewamy piekarnik do 180*C i wkładamy łososia na 20 minut i gotowe.
5.Wykładamy na talerz porcję warzyw i fasolkę na wierzch układamy rybę,posypujemy kiełkami i podajemy np.z ryżem :)
Smacznego.
Komentarze