Łosoś i warzywa gotowane na parze

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszny, lekki i kolorowy obiad dla 2 osób gotowy w 15 minut. Sekretem jego smaku jest jakość składników, dlatego polecam użyć łososia pochodzącego z ekologicznej hodowli lub łososia z Alaski. W sezonie warto użyć świeżych warzyw lub poza sezonem domowej mrożonki, wtedy będziemy mieli pewność ich jakości oraz smaku. Dzięki przygotowaniu dania na talerzach od razu po wyjęciu danie gotowe jest do podania. Łatwiej chyba już się nie da.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na 2 porcje:
    500 g filetu z łososia bez skóry
    sól ziołowa

    warzywa:
    400 g fasolki szparagowej
    kilka różyczek romanesco
    kilka różyczek brokułu
    kilka plasterków kolorowej marchewki
    kilka serc karchochów
    2-3 łyżki groszku
    2-3 plasterki cytryny
    domowa kostka rosołowa lub kawałek masła i sól ziołowa
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania z ryb Ryba Filet z łososia

Łosoś i warzywa gotowane na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łosoś 1. Na 2 talerzach rozkładamy oprószoną solą ziołową rybę oraz warzywa. Na warzywach rozkruszamy domową kostkę rosołową lub kładziemy wiórki masła i oprószamy solą ziołową. Plasterkami cytryny przekładamy karczochy.


    Talerze przykrywamy folią spożywczą i układamy w parowarze. Parujemy przez około 15 minut.
    Talerze ostrożnie wyjmujemy z parowaru - będą bardzo gorące. Ostrożnie zdejmujemy folię. Całość możemy posypać natką pietruszki oraz ziarenkami czerwonego pieprzu.

Porady

Porada: Ważne, aby średnica talerzy była mniejsza niż parowaru - para musi swobodnie przechodzić do parowaru, żeby jedzenie się mogło się ugotować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować