Lody truskawkowe z lawendą

0 (0 ocen)

To nie są zwyczajne lody. Poza tym, że są mocno truskawkowe, zawierają w sobie lawendową nutę - orzeźwiają, z powodzeniem zastępują tradycyjne słodycze i robią wrażenie.Skąd pomysł na taki deser? Uwielbiam eksperymenty kulinarne!

Składniki:

  • - 40 dag truskawek,
    - 20 dag jogurtu greckiego,
    - 2 łyżki cukru pudru,
    - łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego),
    - 2 łyżki kwiatów świeżej lawendy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Sorbety

Lody truskawkowe z lawendą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki przebieramy, myjemy, usuwamy szypułki.
    Przygotowane owoce miksujemy blenderem dla gładką masę i ewentualnie przecieramy przez sito.
  • 2. Zmiksowane truskawki dosładzamy do smaku cukrem pudrem, a następnie dzielimy na dwie części w stosunku: 1/3 i 2/3.
    Jogurt grecki ucieramy z cukrem waniliowym i świeżą lawendą, dodajemy do 1/3 musu truskawkowego.
  • Wylewanie masy lodowej 3. Do płaskiego pojemnika wlewamy czystą masę truskawkową, wkładamy do zamrażalnika na ok. 10 minut.
    Po tym czasie wylewamy masę z jogurtu greckiego i delikatnie mieszamy, ponownie wkładamy do zamrażalnika.
  • 4. Zamrażamy przez ok. 4 godziny, co 30 minut mieszając widelcem.
    Następnie przekładamy do mniejszych foremek (np. silikonowych na muffinki) i zamrażamy jeszcze godzinę.

    Lody wykładamy na talerzyki, podajemy z kawałkami truskawek i np. udekorowane kwiatami lawendy.

Porady

Do dosłodzenia deseru można także użyć cukru lawendowego lub miodu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki Lawenda Truskawki Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować