Litewska nalewka pasikonik

4.5 (200 ocen)

  • 50 min

Wzmacnia, rozgrzewa, a przy tym świetnie smakuje.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 szklanka miodu
    1 szklanka cukru
    1 łyżka suszonego kwiatu dzikiej róży
    1 łyżka posiekanej zielonej ruty
    1 łyżka posiekanej zielonej mięty
    kawałek kory cynamonu
    pół gałki muszkatołowej
    10 goździków
    kawałek imbiru
    2 litry czystej wódki
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Litewska nalewka pasikonik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zioła i przyprawy zalać szklanką wody i gotować pod przykryciem 20 minut. Miód rozpuścić w osobnym rondelku. Wywar ziołowy przecedzić, wymieszać z miodem, zalać wódką, przykryć i podgrzać na małym ogniu, lecz nie gotować. Gdy ostygnie, przelać do słoja i zostawić, aby zawartość dobrze się ustała. Po upływie kilku dni zlać do butelek, szczelnie zamknąć i postawić w chłodnym miejscu na minimum pół roku. Aby uzyskać wspaniały aromat i smak tej nalewki, należy odstawić ją na rok.

Porady

Zamiast świeżych ziół, można użyć suszone, dając płaską łyżkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Miód Nalewka Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować