Nalewka miętowa

4.5 (170 ocen)

Po agrestówce i jeżynówce przyszła kolej na miętówkę:) Nalewka jest orzeźwiająca, ma wspaniały smak i zapach. Niestety cytryna zmienia nieco kolor nalewki z pięknego zielonego na lekko oliwkowy, ale nadaje jej wyjątkowego smaku. Oprócz walorów smakowych, nalewka korzystnie wpływa na układ trawienny

Składniki:

  • Pęczek świeżych liści mięty
    Skórka z 1 cytryny
    1 – 2 łyżeczki cukru
    ¾ szk wody
    0,5 litra wódki
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka miętowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nalewka miętowa 1. Cytrynę sparzyć gorącą wodą, wyszorować, ściąć skórkę.
    Sporządzić syrop z wody i cukru.
    Do słoika włożyć czyste liście mięty, skórkę z cytryny, wlać przestudzony syrop i zalać wódką. Szczelnie zamknąć i odstawić na 2 - 3 dni. Po tym czasie przesączyć nalewkę przez gazę i przelać do butelki.

Porady

Moc nalewki, jak również jej słodycz można regulować według własnego uznania – wystarczy zamiast wódki dodać spirytusu bądź też dodać więcej cukru. Można też dodać więcej mięty, wtedy nalewka zyska stricte walory lecznicze (np. w zaburzeniach trawienia, czy jako środek uspokajający – nie wolno jej przedawkować ;) ) Nalewka nie wymaga dojrzewania, można ją degustować od razu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować