Libijska zupa Szorba Adas

4 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Dla przeciętnego Europejczyka, mimo że kuchnia libijska jest łagodniejsza od tunezyjskiej, potrawy serwowane w tym kraju mogą wydać się bardzo pikantne. I taka jest dzisiejsza zupa - aromatyczna, gęsta i pikantna. Cudownie rozgrzewająca i sycąca. Wspaniała.

Składniki:

  • 300 g czerwonej soczewicy
    1,5 litra bulionu warzywnego
    1 średni ziemniak
    1 cebula
    2 marchewki
    1 pomidor
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    2 ząbki czosnku
    1 płaska łyżeczka kuminu
    1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    1/2 łyżeczki curry
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    2 łyżki masła klarowanego
    sól
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Libijska zupa szorba adas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaka, marchew, cebulę i czosnek obieramy. Warzywa kroimy w większą kostkę, czosnek siekamy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pozostałe warzywa, czosnek i mieszając chwilę przesmażamy. Dodajemy soczewicę, pokrojony pomidor i około litr bulionu. Kiedy warzywa są prawie miękkie dodajemy wszystkie przyprawy, koncentrat pomidorowy i gotujemy wszystko jeszcze około 10 minut. Zupę blendujemy na jednolity, gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta, dolewamy trochę pozostałego bulionu. Pamiętajmy jednak, że zupa powinna być dość gęsta. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Podajemy z grzankami lub chlebkiem naan.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować