To pomysł na pyszną i lekką zupę. Szybko się ją przygotowuje i pysznie smakuje. Niewiele składników potrzeba by przygotować coś naprawdę pysznego.
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
0.5 kg pieczarek
2 młode marchewki
5-6 młodych ziemniaków
ok. ½ szklanki mleka – do zabielenia
sól, pieprz
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
2,5 l wody
3 łyżki kaszy manny – do lekkiego zagęszczenia
Letnia zupa pieczarkowa z młodymi ziemniakami, marchewką oraz aromatycznym koperkiem zabielana mlekiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki oraz marchewkę obieramy – skrobiemy. Ziemniaki kroimy w kostkę a marchewki w plasterki. Wrzucamy warzywa do garnka, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz szczyptę soli. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości pod przykryciem. Kolejno oczyszczamy pieczarki i je kroimy. Gdy ziemniaki i marchewka zmięknie to wrzucamy pokrojone pieczarki i wsypujemy kaszę mannę. Gotujemy tak na małym ogniu mieszając od czasu do czasu ok 5 – 6 min. Po tym czasie zabielamy mlekiem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gasimy i na sam koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, lubczyku oraz koperek. Mieszamy i nakładamy.
Komentarze