Letnia zupa pieczarkowa z młodymi ziemniakami, marchewką oraz aromatycznym koperkiem zabielana mlekiem

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

To pomysł na pyszną i lekką zupę. Szybko się ją przygotowuje i pysznie smakuje. Niewiele składników potrzeba by przygotować coś naprawdę pysznego.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0.5 kg pieczarek
    2 młode marchewki
    5-6 młodych ziemniaków
    ok. ½ szklanki mleka – do zabielenia
    sól, pieprz
    2 ziarna ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    2,5 l wody
    3 łyżki kaszy manny – do lekkiego zagęszczenia

    dodatkowo:

    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka posiekanej natki lubczyku
    2 łyżki posiekanego młodego koperku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupa pieczarkowa

Letnia zupa pieczarkowa z młodymi ziemniakami, marchewką oraz aromatycznym koperkiem zabielana mlekiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki oraz marchewkę obieramy – skrobiemy. Ziemniaki kroimy w kostkę a marchewki w plasterki. Wrzucamy warzywa do garnka, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz szczyptę soli. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości pod przykryciem. Kolejno oczyszczamy pieczarki i je kroimy. Gdy ziemniaki i marchewka zmięknie to wrzucamy pokrojone pieczarki i wsypujemy kaszę mannę. Gotujemy tak na małym ogniu mieszając od czasu do czasu ok 5 – 6 min. Po tym czasie zabielamy mlekiem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gasimy i na sam koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, lubczyku oraz koperek. Mieszamy i nakładamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować