Letnia sałatka z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę myjemy, osączamy, obcinamy końcówki i wrzucamy na lekko osolony i osłodzony wrzątek, gotujemy ok. 10 minut bez przykrycia, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Kroimy na kawałki długości 3-4 cm.
2.Pomidorki, ogórki i paprykę myjemy i osuszamy. Pomidorki kroimy w ćwiartki, a ogórki wraz ze skórką - w kostkę. Paprykę i cebulę kroimy w krótkie cienkie paseczki. Jeśli używamy makaronu spaghetti lub wstążki, to kroimy go na kawałki długości 6-8 cm.
3.Fasolkę, makaron, ogórki, pomidorki, paprykę, cebulę i kukurydzę mieszamy, dodajemy posiekany koperek, sok z cytryny, cukier i oliwę, przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 5-10 minut, aby smaki się połączyły.
4.Umytą i osuszoną mieszankę sałat rozkładamy do miseczek, na sałacie układamy przygotowaną sałatkę. Z łososia zdejmujemy skórę, mięso rozdrabniamy palcami i układamy na sałatce. Dekorujemy wiórkami skórki cytrynowej i gałązkami koperku.
Porady
Z podanej ilości składników otrzymamy dwie duże porcje obiadowe lub cztery kolacyjne.
Komentarze