Letnia Pavlova

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 50 min

Jest to deser rodem z Australii.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:

    1 szkl. białek
    2 szkl. cukru pudru albo miałkiego cukru zwykłego
    1 czubata łyżeczka mąki kukurydzianej
    2 szczypty soli
    1,5 łyżeczki białego octu winnego
    500 ml śmietanki kremówki 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    2 op. śmietan-fixu
    150 g borówek amerykańskich
    150 g malin

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Beza

Letnia pavlova - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Letnia Pavlova 1. Białka nie muszą być zimne - takie w temperaturze pokojowej nawet lepiej się ubijają.
    Wlewamy je do dużej miski przetartej plasterkiem cytryny i ubijamy na sztywno dodając sól.
    Gdy piana jest bardzo gęsta dosypujemy partiami cukier, cały czas miksując.
    Masa powinna być sztywna i lśniąca.
    Na koniec dodajemy mąkę i ocet - nie przerywając miksowania.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C a blachę wykładamy papierem do pieczenia.
    Sztywną pianę wykładamy na papier i lekko rozsmarowujemy łopatką.
    Blachę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika a po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 st. i pieczemy ok. 1,5 godziny.
    Po 1,5 godziny wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezę aż wystygnie.
    Zimną przekładamy na duży talerz albo paterę - najlepiej odwracając spodem do góry i delikatnie odrywamy papier.
    Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmieta-fixu i cukru.
    Na koniec dodajemy sok z cytryny.
    Masę wykładamy na bezę.
    Wierzch posypujemy borówkami i malinami i posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Deser jest nieziemsko pyszny,polecam każdemu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować