Letnia pavlova - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka nie muszą być zimne - takie w temperaturze pokojowej nawet lepiej się ubijają.
Wlewamy je do dużej miski przetartej plasterkiem cytryny i ubijamy na sztywno dodając sól.
Gdy piana jest bardzo gęsta dosypujemy partiami cukier, cały czas miksując.
Masa powinna być sztywna i lśniąca.
Na koniec dodajemy mąkę i ocet - nie przerywając miksowania.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C a blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Sztywną pianę wykładamy na papier i lekko rozsmarowujemy łopatką.
Blachę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika a po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 st. i pieczemy ok. 1,5 godziny.
Po 1,5 godziny wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezę aż wystygnie.
Zimną przekładamy na duży talerz albo paterę - najlepiej odwracając spodem do góry i delikatnie odrywamy papier.
Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmieta-fixu i cukru.
Na koniec dodajemy sok z cytryny.
Masę wykładamy na bezę.
Wierzch posypujemy borówkami i malinami i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze