Letni przekładaniec z kaszy manny

0 (0 ocen)

Nietuzinkowe, smaczne ciasto z owocami lata na bazie kaszy manny. Największym jego plusem jest chyba to, że jest bez pieczenia, więc deser idealnie wpasowuje się w klimat gorącego lata.

Składniki:

  • Składniki na blachę 20 cm x 30 cm:

    WARSTWA TRUSKAWKOWA:

    300 ml mleka
    1 łyżka masła
    6 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej
    2 galaretki truskawkowe
    100 ml zmiksowanych truskawek + 100 g truskawek w całości

    WARSTWA CYTRYNOWA:

    300 ml mleka
    1 łyżka masła
    6 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej firmy "Kupiec"
    1 galaretka cytrynowa
    150 g borówek lub jagód

    DODATKOWO:

    4 opakowania herbatników (4 x 65g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Letni przekładaniec z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno blaszki wyłożyć herbatnikami.
  • 2. WARSTWA TRUSKAWKOWA:
    Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 350 ml gorącej wody.
    Mleko podgrzać z masłem. Gdy zacznie się gotować, wsypać powoli kaszę manną. Gotować cały czas mieszając ok. 2-3 minuty. Ugotowaną, ciepłą kaszę zmiksować z płynną galaretką i zmiksowanymi truskawkami. Gdy masa zacznie tężeć, rozsmarować ją na herbatnikach. Powciskać w nią świeże truskawki. Wierzch wyrównać i przykryć drugą warstwą herbatników, docisnąć.
  • 3. MASA CYTRYNOWA:
    Galaretkę cytrynową rozrobić w 200 ml wody.
    300 ml mleka zagotować z masłem. Do gotującego się mleka wsypać powoli kaszę manną. Gotować ok. 2-3 minuty. Ugotowaną kaszę połączyć z płynną galaretką. Do masy dodać borówki, dokładnie lecz delikatnie wymieszać, uważając by nie uszkodzić owoców. Gdy masa zacznie tężeć, wylać ją na herbatniki. Przykryć ostatnią warstwą herbatników. Deser wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Kasza manna Owoce Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować