Ciasto Leśny skrzat

4.5 (147 ocen)

pyszny i leśny :)

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 6 jaj
    • 6 łyżek cukru
    • 6 łyżek oleju
    • 5 łyżek mąki

    Krem jogurtowo-owocowy:
    • 750g jagód
    • 400g jogurt grecki schłodzony
    • 3/4 szklanki cukru
    • 3 łyżki żelatyny
    • 6 łyżek wrzątku

    Krem śmietankowo-galaretkowy:
    • 2 galaretki z owoców leśnych ewentualnie inna czerwona galaretka
    • 500ml śmietanki 30%
    • 2 szklanki wrzątku

    Dodatkowo:
    • Wiórki czekoladowe z białej i gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki

Ciasto leśny skrzat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać olej i zmiksować. Przesiewać po łyżce mąki i delikatnie każdą wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180'(z termoobiegiem) przez ok 30 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Zostawić do wystudzenia. Potem przeciąć na dwa placki.
  • 2. Owoce umieścić w garnuszku, zasypać cukrem, podgrzewać do momentu, aż cukier się rozpuści, a owoce zmniejszą objętość dwukrotnie, zblendować lub przetrzeć przez sito. Wrzątkiem zalać żelatynę, namoczyć 2-3 minuty, wymieszać żeby nie było grudek. Do żelatyny dodać dwie łyżki puree i wymieszać, następnie żelatynę dodać do puree i dokładnie wymieszać albo zblendować, tak aby żelatyna dobrze się połączyła z puree owocowym. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Jogurt umieścić w misie miksera, krótko zmiksować, łyżka po łyżce dodawać zimne puree owocowe, cały czas miksując. Miksować tylko do czasu aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Wyłożyć na biszkopt i lekko schłodzić.
  • 3. W wrzątku rozpuścić galaretkę, odstawić do całkowitego wystudzenia, ale ma być nadal płynna. W misie miksera śmietanę ubić na sztywno, wlewać malutką strużką galaretkę, cały czas miksując.
  • 4. Przekładanie:
    BISZKOPT – KREM JOGURTOWY – BISZKOPT – KREM ŚMIETANOWY – WIÓRKI CZEKOLADOWE

    Ciasto schłodzić, by dokładnie stężało.

Porady

blaszka 24x33

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jogurt grecki Śmietana Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować