Ciasto Leon

4.5 (195 ocen)

Efektownie wyglądające ciasto, którego przygotowanie nie zrujnuje nas swoją ceną.

Składniki:

  • placek miodowy:
    30 dag maki
    15 dag margaryny
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka sody
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    10 dag cukru
    1 jajko
    biszkopt:
    3 jajka
    0.5 szkl cukru
    0.5 szkl maki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    krem kokosowy:
    2 szkl mleka
    1 kostka masła
    3 łyżki krupczatki lub kaszy manny
    8 łyżek wiórków kokosowych
    1 żółtko
    1 szkl cukru pudru
    jabłka:
    1 kg jabłek
    1 szkl cukru
    2 żółte galaretki
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto leon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na placek miodowy wymieszać i zarobić ciasto jak na kruche. Podzielić na dwie części i osobno upiec dwa placki na jasnozłoty kolor (15-20min).
  • 2. Białka na biszkopt ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i ocet. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Piec około 20 min na jasnozłoty kolor.
  • 3. Do jednej szklanki mleka dodać wiórki, mąkę i wymieszać. Drugą zagotować z cukrem waniliowym i wlać mleko z mąką i wiórkami. Ogrzewać aż zgęstnieje cały czas mieszając, następnie ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem. Porcjami dodawać budyń z wiórków, ucierając do chwili aż masa uzyska jednolitą konsystencję.
  • 4. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zasypać cukrem i gotować aż puszczą sok (nie rozgotowywać). Zebrać powstały sok do szklanki do pełna dolać wody, zagotować i rozpuścić galaretki. Wlać do jabłek i przestudzić.
  • 5. Składanie ciasta:
    placek miodowy
    połowa kremu kokosowego
    połowa jabłek
    biszkopt
    połowa kremu kokosowego
    połowa jabłek
    placek miodowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem kokosowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować