Jest przepyszny.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jaja
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki ciepłej wody
    Placek miodowy:
    2 szklanki mąki
    15 dag margaryny
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka sody
    2 łyżki śmietany
    10 dag cukru
    1 jajko
    Krem budyniowy:
    15 dag cukru pudru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    cukier waniliowy
    kostka margaryny
    1/2 l. mleka
    Krem z jabłek:
    1kg jabłek
    3/4 szklanki cukru
    galaretka czerwona
    galaretka zielona lub żółta
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Leon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić, powoli dodawać cukier, później żółtka. Delikatnie mieszając dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać wodę.
  • 2. Placek miodowy:
    Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na dwie części i upiec dwa placki.
  • 3. Krem budyniowy:
    Z mleka, cukru waniliowego i mąki ugotować budyń. Ostudzony budyń dodawać do margaryny utartej z cukrem pudrem. Podzielić na dwie części.
  • 4. Krem z jabłek:
    Do obranych jabłek dodać cukier i gotować do miękkości. Podzielić na dwie części: do jednej części dodać galaretkę czerwoną, do drugiej części - galaretkę żółtą (lub zieloną). Przestudzić.
  • 5. Wyłożyć placki w odpowiedniej kolejności:
    placek miodowy, krem budyniowy, krem jabłkowy w galaretce czerwonej, biszkopt, krem budyniowy, krem jabłkowy w galaretce żółtej ( lub zielonej), placek miodowy

Porady

Do kremu jabłkowego można dodać nieco rozpuszczonej żelatyny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować