1.Biszkopt:
Białka ubić, powoli dodawać cukier, później żółtka. Delikatnie mieszając dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać wodę.
2.Placek miodowy:
Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na dwie części i upiec dwa placki.
3.Krem budyniowy:
Z mleka, cukru waniliowego i mąki ugotować budyń. Ostudzony budyń dodawać do margaryny utartej z cukrem pudrem. Podzielić na dwie części.
4.Krem z jabłek:
Do obranych jabłek dodać cukier i gotować do miękkości. Podzielić na dwie części: do jednej części dodać galaretkę czerwoną, do drugiej części - galaretkę żółtą (lub zieloną). Przestudzić.
5.Wyłożyć placki w odpowiedniej kolejności:
placek miodowy, krem budyniowy, krem jabłkowy w galaretce czerwonej, biszkopt, krem budyniowy, krem jabłkowy w galaretce żółtej ( lub zielonej), placek miodowy
Porady
Do kremu jabłkowego można dodać nieco rozpuszczonej żelatyny.
Komentarze