Leon

4.5 (197 ocen)

To ciasto jest warte grzechu.

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jajek, 1szkl. maki, 1szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Placek miodowy: 30dag maki, 15dag. margaryny, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka sody, 2 łyżki kwaśniej śmietany, 10dag. cukru, 1 jajko
    krem budyniowy: 15dag. cukru pudru, po 2 łyżki maki pszennej i ziemniaczanej cukier waniliowy, 1 margaryna, 0,5l mleka
    krem z jabłek: 1kg jabłek 1szkl. cukru, 2 galaretki: czerwona i żółta
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Leon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. piec w temp. 160-180°C
  • 2. Placek miodowy: wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części i upiec placki w temp. 160-180°C przez 40min
  • 3. Krem budyniowy: Z mleka, cukru waniliowego i mąki ugotować budyń. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodać wystudzony budyń i dalej ucierać. Masę podzielić na 4 części.
  • 4. przekładać w następującej kolejności: placek miodowy+krem budyniowy+krem z czerwoną galaretką+krem budyniowy+biszkopt+krem budyniowy+ krem z żółtą galaretką+krem budyniowy+placek miodowy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować