Leniwe pierogi z sosem pieczarkowym

4.96 (166 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pycha! :)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 kostki białego sera
    2 jajka
    2 kopiate szklanki mąki + do podsypania
    1 łyżeczka soli

    Na sos:

    400g pieczarek
    1 duża cebula
    1 marchewka
    2 czubate łyżki mąki
    2 łyżki śmietany
    3 szklanki wody
    1 kostka rosołowa, sól, pieprz, ziarenka smaku, ulubione zioła
    oliwa z oliwek do smażenia
Wystaw ocenę:

4.96 (166 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Sos pieczarkowy Ser

Leniwe pierogi z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z sera, jajek, mąki i soli wyrabiamy gładkie ciasto, do momentu aż przestanie kleić się do rąk (ewentualnie podsypujemy jeszcze mąką). Gotowe ciasto kroimy na mniejsze kawałki, z każdego toczymy wałeczki podsypując lekko mąką, spłaszczamy nożem a następnie kroimy na skos. Tak przygotowane leniwe gotujemy w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.
  • 2. Sos: cebulę obieramy, drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Podsmażamy razem na odrobinie oliwy z oliwek do momentu całkowitego odparowania wody. Następnie zalewamy wodą, dodajemy startą na grubej tarce marchewkę, kostkę rosołową i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 10 minut. Śmietanę mieszamy z mąką i kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Mieszankę wlewamy do sosu, energicznie mieszając i zagotowujemy. Sos doprawiamy solą, pieprzem, ziarenkami smaku i ulubionymi ziołami. Gotowe leniwe pierogi podajemy polane gorącym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować