Leniwe pierogi z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z sera, jajek, mąki i soli wyrabiamy gładkie ciasto, do momentu aż przestanie kleić się do rąk (ewentualnie podsypujemy jeszcze mąką). Gotowe ciasto kroimy na mniejsze kawałki, z każdego toczymy wałeczki podsypując lekko mąką, spłaszczamy nożem a następnie kroimy na skos. Tak przygotowane leniwe gotujemy w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.
2.Sos: cebulę obieramy, drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Podsmażamy razem na odrobinie oliwy z oliwek do momentu całkowitego odparowania wody. Następnie zalewamy wodą, dodajemy startą na grubej tarce marchewkę, kostkę rosołową i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 10 minut. Śmietanę mieszamy z mąką i kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Mieszankę wlewamy do sosu, energicznie mieszając i zagotowujemy. Sos doprawiamy solą, pieprzem, ziarenkami smaku i ulubionymi ziołami. Gotowe leniwe pierogi podajemy polane gorącym sosem.
Komentarze