Szybkie kopytka bazyliowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Prostsza i mniej czasochłonna wersja kopytek

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg ugotowanych ( zmielonych lub przeciśniętych przez praskę) ziemniaków
    1 jajko
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    sól
    1 łyżka posiekanej świeżej bazylii

    do kraszenia:
    1 cebula drobno posiekana
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Szybkie kopytka bazyliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bazyliowe ekspresowe kopytka 1. Składniki ciasta szybko wyrobić i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o grubości 2,5 cm. Prostokąt ciasta pokroić (nożem, kółkiem do krojenia pizzy lub radełkiem) na paski o szerokości ok. 3 cm. Paski pokroić na kopytka o wielkości ok. 3 x 4 cm.
  • Bazyliowe ekspresowe kopytka 2. W dużym garnku zagotować wodę, posolić i dodać łyżkę oleju, wrzucić kopytka i gotować ok. 5 minut od wypłynięcia. Odsączyć i polać cebulą zrumienioną na oleju.
  • Bazyliowe ekspresowe kopytka 3. Kopytka można podawać solo lub z dodatkiem ulubionego sosu. Doskonale także smakują podsmażone na tłuszczu na rumiano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować