Lemoniada

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 6 osób

Lemoniada stanowi świetne źródło witaminy C, pochodzącej z cytryn. Zaletą samodzielnie przygotowanego napoju jest możliwość modyfikacji ilości cukru w zależności od osobistych preferencji smakowych, a także wyborów związanych ze zdrowiem.
Do przygotowania lemoniady najlepiej wybrać nieduże cytryny z gładką, błyszczącą skórką - są bardziej soczyste i mają mniej białych błonek.
Ilość cukru można dopasować do osobistych preferencji.
Względna słodkość erytrytolu (erytrolu) to ok. 70% słodkości cukru, natomiast ksylitolu 100%.
Smak lemoniady można wzbogacić dodając w punkcie 1. kilka listków świeżej mięty lub melisy.

Zamiast cytryn można użyć limonek, 2 małych pomarańczy lub 1 grejpfruta, pokrojonego w ćwiartki.
Cukier biały można zastąpić miodem, cukrem trzcinowym lub ksylitolem.

  • 5 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 2 - 3 cytryny, ekologiczne, ze skórką, przekrojone na pół
    1000 g wody mineralnej, niegazowanej, schłodzonej
    100 g cukru
    lub 100 g erytrytol (erytrolu) lub ksylitolu (patrz wskazówka)
    10 kostek lodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Lemoniada

Lemoniada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do blendera włożyć cytryny, dodać 500 g wody i cukier, rozdrobnić 2 s/obr. 10.
  • 2. Dodać pozostałe 500 g wody, przytrzymać ręką, przytrzymując go dużą łyżką, przecedzić lemoniadę do dzbanka. Lemoniadę podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem kostek lodu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Woda

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować