dziad

Obserwujących: 0

 
Wiadomość
Użytkownik dziad w dniu 18.02.2024 14:10 opublikował przepis:

Lemoniada

Lemoniada stanowi świetne źródło witaminy C, pochodzącej z cytryn. Zaletą samodzielnie przygotowanego napoju jest możliwość modyfikacji ilości cukru w zależności od osobistych preferencji smakowych, a także wyborów związanych ze zdrowiem. Do przygotowania lemoniady najlepiej wybrać nieduże cytryny z gładką, błyszczącą skórką - są bardziej soczyste i mają mniej białych błonek. Ilość cukru można dopasować do osobistych preferencji. Względna słodkość erytrytolu (erytrolu) to ok. 70% słodkości cukru, natomiast ksylitolu 100%. Smak lemoniady można wzbogacić dodając w punkcie 1. kilka listków świeżej mięty lub melisy. Zamiast cytryn można użyć limonek, 2 małych pomarańczy lub 1 grejpfruta, pokrojonego w ćwiartki. Cukier biały można zastąpić miodem, cukrem trzcinowym lub ksylitolem.

To może cię zainteresować