Lemoniada stanowi świetne źródło witaminy C, pochodzącej z cytryn. Zaletą samodzielnie przygotowanego napoju jest możliwość modyfikacji ilości cukru w zależności od osobistych preferencji smakowych, a także wyborów związanych ze zdrowiem.
Do przygotowania lemoniady najlepiej wybrać nieduże cytryny z gładką, błyszczącą skórką - są bardziej soczyste i mają mniej białych błonek.
Ilość cukru można dopasować do osobistych preferencji.
Względna słodkość erytrytolu (erytrolu) to ok. 70% słodkości cukru, natomiast ksylitolu 100%.
Smak lemoniady można wzbogacić dodając w punkcie 1. kilka listków świeżej mięty lub melisy.
Zamiast cytryn można użyć limonek, 2 małych pomarańczy lub 1 grejpfruta, pokrojonego w ćwiartki.
Cukier biały można zastąpić miodem, cukrem trzcinowym lub ksylitolem.