Jest miękki, puszysty a dodatek świeżego czosnku niedźwiedziego który zmieliłam i dodałam do wypieku wpłynął na jego cudowny aromat i delikatny czosnkowy smak. Naprawdę pyszny.
4 godz.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
750 g mąki pszennej ja użyłam TYP 500 Wrocławska
1 opakowanie 7-8 g drożdży suszonych instant lub 25 g świeżych drożdży
450 ml ciepłej wody
3-4 łyżki oleju dyniowego
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka cukru
solidna garść świeżego czosnku niedźwiedziego
forma keksowa x 2
papier do pieczenia
woda do posmarowania chleba
ulubione ziarna do posypania u mnie pokruszone prażone pestki dyni
Lekko zielony chleb z dodatkiem świeżego czosnku niedźwiedziego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy mąkę ze szczyptą soli oraz cukrem - przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z odlaną ciepłą ALE NIE GORĄCĄ wodą, w pozostałej ilości miksuję posiekany świeży czosnek niedźwiedzi i dodajemy oleju. Rozpuszczone drożdże dodajemy do mąki, dodajemy również zmiksowany czosnek niedźwiedzi z woda i olejem. Wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto i odstawiamy na 15-30 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrabiamy. Dzielimy na dwie części tworząc dwa wałeczki które wkładamy do przygotowanych keksówek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką lub wyłożonych papierem do pieczenia. Tak gotowe ciasto zostawiamy na 1 godz do wyrośnięcia przykryte ściereczkę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Chlebki smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi nasionami. Pieczemy do zrumienienia 45 min. Upieczony chlebuś wyjmujemy z foremek i zostawiamy go do wystygnięcia na kratce.
Komentarze