Lekko zielony chleb z dodatkiem świeżego czosnku niedźwiedziego

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jest miękki, puszysty a dodatek świeżego czosnku niedźwiedziego który zmieliłam i dodałam do wypieku wpłynął na jego cudowny aromat i delikatny czosnkowy smak. Naprawdę pyszny.

  • 4 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej ja użyłam TYP 500 Wrocławska
    1 opakowanie 7-8 g drożdży suszonych instant lub 25 g świeżych drożdży
    450 ml ciepłej wody
    3-4 łyżki oleju dyniowego
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżka cukru
    solidna garść świeżego czosnku niedźwiedziego
    forma keksowa x 2
    papier do pieczenia
    woda do posmarowania chleba
    ulubione ziarna do posypania u mnie pokruszone prażone pestki dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Lekko zielony chleb z dodatkiem świeżego czosnku niedźwiedziego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy mąkę ze szczyptą soli oraz cukrem - przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z odlaną ciepłą ALE NIE GORĄCĄ wodą, w pozostałej ilości miksuję posiekany świeży czosnek niedźwiedzi i dodajemy oleju. Rozpuszczone drożdże dodajemy do mąki, dodajemy również zmiksowany czosnek niedźwiedzi z woda i olejem. Wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto i odstawiamy na 15-30 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrabiamy. Dzielimy na dwie części tworząc dwa wałeczki które wkładamy do przygotowanych keksówek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką lub wyłożonych papierem do pieczenia. Tak gotowe ciasto zostawiamy na 1 godz do wyrośnięcia przykryte ściereczkę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Chlebki smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi nasionami. Pieczemy do zrumienienia 45 min. Upieczony chlebuś wyjmujemy z foremek i zostawiamy go do wystygnięcia na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek niedźwiedzi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować