Lekki tort brzoskwioniowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Lekki tort brzoskwiniowy, bardzo uniwersalny - idealny na wszystkie okazje.

  • 3 godz.

Składniki:

  • - biszkopt:
    6 jajek, a właściwie:
    – 6 białek
    – 6 żółtek
    1 szklanka (o poj. 200 ml) cukru (170 g)
    1 szklanka (o poj. 250 ml) pszennej mąki tortowej tj. typ 400 lub 450 luźno wsypana bez ubijania (170 g)
    opcjonalnie:
    – ekstrakt waniliowy czy inne aromaty, których potrzebujemy np. z myślą o torcie
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    500 ml. śmietany 30%,
    słoik dżemu brzoskwiniowego,
    puszka brzoskwiń,
    1/4 szklanki gorącej wody,
    cukier puder ok. 2 łyżek ale trzeba próbować masy pod swój gust i smak,
    śmietanfix lub żelatyna - trzeba zobaczyć ile producent na opakowaniu zaleca na 500 ml śmietany,
    wiórki kokosowe do dekoracji tortu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort śmietanowy Desery

Lekki tort brzoskwioniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - Biszkopt - Blachę wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewam do 170 st. C. Rozbijam jajka (najlepiej wyjąć je wcześniej, by miały temp. pokojową), dzieląc je na białka i żółtka. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaję stopniowo połowę z odmierzonego cukru –wsypując go, cały czas miksuję. Ubijam tak długo, aż piana będzie gładka, lśniąca i bardzo sztywna. W osobnej misce do żółtek wsypuję resztę cukru. Dodaję pianę z białek i delikatnie łączę obie masy –najlepiej łyżką lub szpatułką, mieszając od dna ku górze. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam przez sitko na ubite jajka i delikatnie mieszam –szpatułką lub łyżką, a od biedy mikserem na najniższych obrotach. Ciasto delikatnie przelewam do przygotowanej blachy, wstawiam do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piekę przez jakieś 30 minut na drugiej półce od dołu bez termoobiegu, tj. w funkcji grzanie góra-dół.
  • 2. Śmietanę ubijamy, dodajemy śmietanfix i cukier puder. Poncz - 1/4 szkl. gorącej wody uzupełniamy syropem z brzoskwiń, mieszamy. Pierwszą warstwę biszkoptu nasączamy ponczem i smarujemy dżemem, nakładamy 2 warstwę biszkoptu, lekko dociskamy i nasączamy ponczem i wykładamy porcję bitej śmietany, 3 warstwa czyli wierzch tortu nasączamy ponczem i wykładamy porcję bitej śmietany. Boki tortu smarujemy cienko bita śmietaną i cały wypiek obsypujemy wiórkami kokosowymi. Dekorujemy brzoskwiniami z puszki i dowolnymi dodatkami

Porady

Tort należy schłodzić

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować