Upiec 3 biszkopty, na każdy z nich potrzebujemy:
3 jajka
4 płaskie łyżki mąki (48 g)
4 płaskie łyżki erytrytolu (48 g) można zastąpić cukrem
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
oraz
2 łyżki mielonego maku
2 łyżki mielonych migdałów
1 łyżeczka kawy sypanej + 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
krem:
600 ml śmietany kremówki
2,5 łyżki żelatyny + 2/3 szklanki mleka
3 łyżki kakao
200 śliwek suszonych
1/2 szklanki nalewki pigwowej
sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania przepisu:
Lekki tort śmietanowy
1.
Upiec 3 biszkopty, jeden z makiem, drugi z migdałami, trzeci kawowy. Wystudzić. Śliwki zalać wodą i zagotować, wodę odlać do szklanki, śliwki zalać pigwówką i wystudzić. Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Kakao sparzyć nie wielka ilością wrzątku i wystudzić.
2.
Śliwki odsączyć i posiekać. Pigwówkę wymieszać z wodą z gotowania śliwek i dodać sok z cytryny. Tak przygotowaną mieszanką nasączyć biszkopty.
3.
Śmietanę ubić na sztywno, zmiksować z kakao, a następnie z żelatyną i wymieszać że śliwkami. Krem podzielić na trzy części. 1/3 rozsmarować na jednym biszkopcie, przykryć drugim, rozsmarować drugą część kremu, przykryć biszkoptem, a resztą kremu pokryć wierzch i boki tortu. Ozdobić według uznania. Schłodzić. 1 porcja tortu ma ok. 145 kcal.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze