Lekki tort śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec 3 biszkopty, jeden z makiem, drugi z migdałami, trzeci kawowy. Wystudzić. Śliwki zalać wodą i zagotować, wodę odlać do szklanki, śliwki zalać pigwówką i wystudzić. Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Kakao sparzyć nie wielka ilością wrzątku i wystudzić.
2.Śliwki odsączyć i posiekać. Pigwówkę wymieszać z wodą z gotowania śliwek i dodać sok z cytryny. Tak przygotowaną mieszanką nasączyć biszkopty.
3.Śmietanę ubić na sztywno, zmiksować z kakao, a następnie z żelatyną i wymieszać że śliwkami. Krem podzielić na trzy części. 1/3 rozsmarować na jednym biszkopcie, przykryć drugim, rozsmarować drugą część kremu, przykryć biszkoptem, a resztą kremu pokryć wierzch i boki tortu. Ozdobić według uznania. Schłodzić. 1 porcja tortu ma ok. 145 kcal.
Komentarze