Lekki tort śmietanowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tort na 33 urodziny :)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Upiec 3 biszkopty, na każdy z nich potrzebujemy:
    3 jajka
    4 płaskie łyżki mąki (48 g)
    4 płaskie łyżki erytrytolu (48 g) można zastąpić cukrem
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    oraz
    2 łyżki mielonego maku
    2 łyżki mielonych migdałów
    1 łyżeczka kawy sypanej + 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    krem:
    600 ml śmietany kremówki
    2,5 łyżki żelatyny + 2/3 szklanki mleka
    3 łyżki kakao
    200 śliwek suszonych
    1/2 szklanki nalewki pigwowej
    sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Lekki tort śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec 3 biszkopty, jeden z makiem, drugi z migdałami, trzeci kawowy. Wystudzić. Śliwki zalać wodą i zagotować, wodę odlać do szklanki, śliwki zalać pigwówką i wystudzić. Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Kakao sparzyć nie wielka ilością wrzątku i wystudzić.
  • 2. Śliwki odsączyć i posiekać. Pigwówkę wymieszać z wodą z gotowania śliwek i dodać sok z cytryny. Tak przygotowaną mieszanką nasączyć biszkopty.
  • 3. Śmietanę ubić na sztywno, zmiksować z kakao, a następnie z żelatyną i wymieszać że śliwkami. Krem podzielić na trzy części. 1/3 rozsmarować na jednym biszkopcie, przykryć drugim, rozsmarować drugą część kremu, przykryć biszkoptem, a resztą kremu pokryć wierzch i boki tortu. Ozdobić według uznania. Schłodzić. 1 porcja tortu ma ok. 145 kcal.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować