Lekki torcik kakaowo truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 20 min

Jest to torcik w sam raz dla osób które nie lubią ciężkich i bardzo słodkich deserów. Niesamowite połączenie truskawek z bita śmietaną i polewa czekoladową.

  • 20 min

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    * 5 jajek
    * 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
    * 3/4 szklanki mąki tortowej
    * 2/3 szklanki cukru
    * 1 łyżeczka cukru waniliowego
    * 1 łyżeczka ciemnej kawy rozpuszczalnej
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    * 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    * 2 łyżki kakao

    Polewa:
    * 2 łyżki kakao
    * 2 łyżki wody
    * 2 łyżki masła
    * 6 łyżek cukru

    Likier do nasączenia:
    * sok z połowy cytryny
    * 2łyżeczki cukru
    * 50ml wódki
    * 50 ml ciepłej wody

    Dodatkowo:
    * ok 300g śmietany 30%
    * 250g truskawek
    * cukier z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lekki torcik kakaowo truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki i przybory kuchenne 1. Przygotuj tortownice o wymiarach 20-23cm oraz dwie miseczki: mniejszą i większą.
  • Białka z cukrem waniniowym i cukrem zwykłaym 2. Białka oddziel od żółtek, do białek dodaj cukier waniliowy oraz część cukru zwykłego i ubijaj na sztywna pianę.
  • Do białek dodaje reszte cukru 3. Resztę cukru dodaj w trakcie ubijania piany
  • Mieszamy składniki potrzebne do biszkopta 4. Do ubitej piany dodaj żółtka, make ziemniaczaną, mąkę tortową, kakao, kawę, proszek do pieczenia i sodę,
  • Składniki w terkcie miksowania 5. Wszystko razem miksuj na najniższych obrotach.
  • Ciasto wylane do tortownicy 6. Przełóż ma cisto do tortownicy, która wcześniej wyłóż papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika nastawionego no 180 stopni Celsjusza i piecz 30-35min.
  • Odcięty "brzuszek" i biszkopt odwrócony do góry nogami 7. Upieczone i lekko wystudzone ciasto wyłóż na deskę do góry nogami po to aby je wyrównać. Jeśli Ciasto nie jest równe odetnij z góry tzw. " brzuszek" i następnie odwróć ciasto z powrotem do góry nogami.
  • Przekrojony biszkopt gotowy do nasaczenia 8. Do szklanki wlej wodę, wódkę, dodaj cukier i sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Wystudzone ciasto przetnij na dwie równe części i następnie nasącz przygotowanym likierem
  • Śmiatana 9. Do miski wlej śmietanę i dodaj do niej cukier z wanilią
  • Bita smietana 10. następnie ubija śmietanę na sztywno
  • Bita śmietana wyłożona na biszkopt 11. Wyłóż bita śmietanę na dolną cześć biszkopta
  • Truskawki ułożone na bitej śmietanie 12. Następnie pokrój truskawki w paseczki mniej więcej 3 milimetrowe i rozłóż na bitej śmietanie. Zostaw 3 lub 3 truskawki do dekoracji torcika.
  • Torcik 13. Przykryj torcik druga częścią biszkoptu i włóż do lodówki .
  • Składniki do polewy w rondelku 14. Przygotuj polewę. Do małego rondelka wyłóż wszystkie składniki i gotuj ok 2-3 min. aż polewa zacznie gęstnieć.
  • Gotowy torcik 15. Delikatnie wylej polewę na ciasto. Gdy lekko ostygnie przekrój pozostałe 3 truskawki na pół i udekoruj torcik. Możesz również posypać górę starta czekoladą. Gotowy torcik włóż na minimum 2 godziny do lodówki aby stężał i przeszedł smakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować