Jest to torcik w sam raz dla osób które nie lubią ciężkich i bardzo słodkich deserów. Niesamowite połączenie truskawek z bita śmietaną i polewa czekoladową.
Lekki torcik kakaowo truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj tortownice o wymiarach 20-23cm oraz dwie miseczki: mniejszą i większą.
2.Białka oddziel od żółtek, do białek dodaj cukier waniliowy oraz część cukru zwykłego i ubijaj na sztywna pianę.
3.Resztę cukru dodaj w trakcie ubijania piany
4.Do ubitej piany dodaj żółtka, make ziemniaczaną, mąkę tortową, kakao, kawę, proszek do pieczenia i sodę,
5.Wszystko razem miksuj na najniższych obrotach.
6.Przełóż ma cisto do tortownicy, która wcześniej wyłóż papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika nastawionego no 180 stopni Celsjusza i piecz 30-35min.
7.Upieczone i lekko wystudzone ciasto wyłóż na deskę do góry nogami po to aby je wyrównać. Jeśli Ciasto nie jest równe odetnij z góry tzw. " brzuszek" i następnie odwróć ciasto z powrotem do góry nogami.
8.Do szklanki wlej wodę, wódkę, dodaj cukier i sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Wystudzone ciasto przetnij na dwie równe części i następnie nasącz przygotowanym likierem
9.Do miski wlej śmietanę i dodaj do niej cukier z wanilią
10.następnie ubija śmietanę na sztywno
11.Wyłóż bita śmietanę na dolną cześć biszkopta
12.Następnie pokrój truskawki w paseczki mniej więcej 3 milimetrowe i rozłóż na bitej śmietanie. Zostaw 3 lub 3 truskawki do dekoracji torcika.
13.Przykryj torcik druga częścią biszkoptu i włóż do lodówki .
14.Przygotuj polewę. Do małego rondelka wyłóż wszystkie składniki i gotuj ok 2-3 min. aż polewa zacznie gęstnieć.
15.Delikatnie wylej polewę na ciasto. Gdy lekko ostygnie przekrój pozostałe 3 truskawki na pół i udekoruj torcik. Możesz również posypać górę starta czekoladą. Gotowy torcik włóż na minimum 2 godziny do lodówki aby stężał i przeszedł smakami.
Komentarze