Lekki torcik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubić białka na sztywną pianę dodając pod koniec cukier. Żółtka
rozmieszać z wodą i dodać do gęstej piany. Wsypać mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ocet. Delikatnie wszystko
razem wymieszać, najlepiej plastikową lub drewnianą łyżką. Wyłożyć
do tortownicy o średnicy ok. 24 cm wysmarowanej tłuszczem i
posypanej bułką tartą. Piec w temp. 180st na złoty kolor. Upieczone
i ostudzone ciasto przekroić na dwa równe krążki. Dolny krążek
posmarować dżemem truskawkowym (sprawi on, że biszkopt będzie
nasączony), ułożyć połówki truskawek (kilka zostawić), a na nie
rozsmarować krem waniliowy przygotowany w/g przepisu na opakowaniu.
Trochę kremu zostawić do ustrojenia. Przykryć górnym krążkiem,
lekko przycisnąć. Ustroić kremem (używając szprycerki) i
truskawkami. Całość posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki do
schłodzenia. Moja rada: Jeżeli biszkopt na wierzchu już się upiekł,
a środek jeszcze jest surowy. Wystarczy przykryć górę ciasta folią
aluminiową błyszczącą stroną na zewnątrz. Wtedy ciasto nie będzie
się już rumieniło na wierzchu, a w środku się upiecze.
Wyrażam zgodę na publikację zdjęć , przepisu i danych osobowych.
Komentarze