Lekki i smaczny deser czereśniowy z bita śmietaną-pycha-polecam:)
10 min
Składniki:
2 kubeczki jogurtu naturalnego po około 135 g kazdy
1 łyzka cukru
1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wrzątku
1 szklanka oczyszczonych wydrylowanych czeresni
kilka czereśni z ogonkiem
1 bita śmietana light typu Śnieżka
200 ml. schłodzonego mleka
kilka łyzek soku wisniowego lub innego
Lekki deser czereśniowy z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jogurt wlewamy do miski i słodzimy.
Dodajemy lekko rozgniecione widelcem czeresnie razem z sokiem
Ciągle mieszając dodajemy przestudzoną żelatynę.
Masę rozlewamy do pucharków , pozostawiamy do zastygnięcia.
------------------------------------------------
Śmietanę ubijamy z mlekiem zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i dekorujemy deser
Na wierzch każdej porcji kładziemy po jednej wiśni z ogonkiem.Tuz przed podaniem , boki deseru delikatnie polewamy sokiem , tak by spłynał w dół .Smacznego:)
Komentarze