Lekka sałatka z parmezanem i jajkiem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Szybka i błyskawiczna w przygotowaniu sałatka to lekka, ale pożywna propozycja do naszego lunchbox'a. Proste, a zarazem wyraziste połączenie doda nam sił i energii. Rukola, papryka, jajko i piórka czerwonej cebulki doskonale łączą się z pikanterią chili oraz parmezanu. Sałatka będzie także świetnym rozwiązaniem na śniadanie, kolację lub przekąskę imprezową :)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - garść świeżej rukoli
    - 1/2 czerwonej papryki
    - 1/2 czerwonej cebulki
    - 1 papryczka chili
    - jajko ugotowane na twardo
    - płatki parmezanu

    DODATKI DO WYBORU:
    - dressing jogurtowy
    - sos winegret
    - oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Lekka sałatka z parmezanem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko gotujemy na twardo, a parmezan kroimy w płatki (najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw, wtedy otrzymamy płatki idealnej grubości). Cebulkę kroimy w piórka, paprykę w paski, a chili w drobną kostkę lub krążki. Do pokrojonych warzyw dodajemy rukolę, połówki jajka i płatki parmezanu. Sałatkę podajemy z oliwą z oliwek, sosem winegret lub dressingiem jogurtowym.

    Jako dodatek wybrałam dressing jogurtowy z dodatkiem czerwonej papryki i ziół. Życzę smacznego! :)

Porady

Do sałatki możemy dodać także pestki dyni lub ulubione orzechy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować