Wykorzystajcie sezon na koper włoski zima i wiosną jest ona najlepszy! Pyszna, lekka sałatka z nutą cytryny. Idealna jako dodatek do ryby lub drobiu. Polecam!
10 min
Składniki:
1 średni koper włoski (fenkuł)
1/2 cytryny
garść czarnych oliwek
1 łyżka kaparów(opcjonalnie)
oliwa z oliwek
oregano
sól
swieżo zmielony pieprz
Lekka sałatka z kopru włoskiego, cytryny i oliwek (insalata di finocchi, limone e olive) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1..Koper włoski przekrój na pół i pokrój w bardzo cieńiutkie plasterki, pokrój również zieloną natkę.
2.Z cytryny wyciśnij sok. Troszkę skórki (tylko żółtą część, białajest gorzka!) cieniutko pokrój (możesz też skórkę zetrzeć z cytryny przy pomocy grubszej tarki).
3.Do słoiczka wlej wyciśnięty sok z cytryny dodaj ok. 4 łyżek oliwy z oliwek, trochę oregano, soli i świeżo zmielony pieprz. Zakręć słoiczek i energicznie potrząsając połącz wszystkie składniki tworząc emulsję.
4.W misce połącz pokrojony koper, oliwki, kapary oraz skórkę z cytryny. Wymieszaj. Przed samym podaniem polej sosem z oliwy i cytryny, ewentualnie dopraw do smaku solą oraz pieprzem i delikatnie wymieszaj.
BUON APPETITO!
Komentarze