LEKKA SAŁATKA z KOPRU WŁOSKIEGO, CYTRYNY i OLIWEK (INSALATA di FINOCCHI, LIMONE e OLIVE)

0 (0 ocen)

  • 10 min

Wykorzystajcie sezon na koper włoski zima i wiosną jest ona najlepszy! Pyszna, lekka sałatka z nutą cytryny. Idealna jako dodatek do ryby lub drobiu. Polecam!

  • 10 min

Składniki:

  • 1 średni koper włoski (fenkuł)
    1/2 cytryny
    garść czarnych oliwek
    1 łyżka kaparów(opcjonalnie)
    oliwa z oliwek
    oregano
    sól
    swieżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Lekka sałatka z kopru włoskiego, cytryny i oliwek (insalata di finocchi, limone e olive) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. .Koper włoski przekrój na pół i pokrój w bardzo cieńiutkie plasterki, pokrój również zieloną natkę.
  • 2. Z cytryny wyciśnij sok. Troszkę skórki (tylko żółtą część, białajest gorzka!) cieniutko pokrój (możesz też skórkę zetrzeć z cytryny przy pomocy grubszej tarki).
  • 3. Do słoiczka wlej wyciśnięty sok z cytryny dodaj ok. 4 łyżek oliwy z oliwek, trochę oregano, soli i świeżo zmielony pieprz. Zakręć słoiczek i energicznie potrząsając połącz wszystkie składniki tworząc emulsję.
  • 4. W misce połącz pokrojony koper, oliwki, kapary oraz skórkę z cytryny. Wymieszaj. Przed samym podaniem polej sosem z oliwy i cytryny, ewentualnie dopraw do smaku solą oraz pieprzem i delikatnie wymieszaj.
    BUON APPETITO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować